Amerikaanse technologiegiganten zijn onvoldoende transparant

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Wat hebben grote technologiebedrijven als Google, Apple, Microsoft, IBM, Oracle, Samsung, Qualcomm, HP, Intel en Cisco gemeen? Dat ze transparantie niet hoog in het vaandel dragen. Dat blijkt uit een rapport van de niet-gouvernementele organisatie ‘Transparancy International’ (TI). TI bindt de strijd aan tegen corruptie. De ngo bestudeerde het transparantiebeleid van 105 wereldwijde bedrijven, goed voor een totaal vermogen van meer dan 11.000 miljard dollar. Denk bij transparantie aan het vrijgeven van informatie zoals waar het bedrijf precies belasting betaalt, in welke landen de inkomsten gerapporteerd worden, hoe de bedrijfsstructuur exact in elkaar zit, en wat het bedrijf precies doet om corruptie te voorkomen. Informatie die van belang is voor potentiële investeerders, maar evengoed ook voor klanten van de bedrijven. Op basis van deze criteria plakte TI een score op elk bedrijf.

Wat hebben grote technologiebedrijven als Google, Apple, Microsoft, IBM, Oracle, Samsung, Qualcomm, HP, Intel en Cisco gemeen? Dat ze transparantie niet hoog in het vaandel dragen. Dat blijkt uit een rapport van de niet-gouvernementele organisatie ‘Transparancy International’ (TI).

TI bindt de strijd aan tegen corruptie. De ngo bestudeerde het transparantiebeleid van 105 wereldwijde bedrijven, goed voor een totaal vermogen van meer dan 11.000 miljard dollar. Denk bij transparantie aan het vrijgeven van informatie zoals waar het bedrijf precies belasting betaalt, in welke landen de inkomsten gerapporteerd worden, hoe de bedrijfsstructuur exact in elkaar zit, en wat het bedrijf precies doet om corruptie te voorkomen. Informatie die van belang is voor potentiële investeerders, maar evengoed ook voor klanten van de bedrijven. Op basis van deze criteria plakte TI een score op elk bedrijf.

Gebuisd

En wat blijkt, van de 11 technologiegiganten die onder de loep genomen werden, zijn er maar liefst 10 gebuisd. Google is met een score van 2,9 op 10 de slechtste leerling, gevolgd door Apple met 3,2. Cisco en Microsoft doen het met 3,4 niet veel beter. Oracle, IBM, Samsung, Qualcomm, Intel en HP halen scoren eveneens minder dan 5 op 10. De enige positieve uitzondering in het rijtje is SAP dat een score van 5,8 op 10 neerzet. Niet toevallig allicht dat SAP ook de enige technologiemultinational met een Europese hoofdzetel is die in het rapport opgenomen werd.

Europese telco’s scoren goed

Opmerkelijk is trouwens dat de 8 telecomgiganten uit het rapport merkelijk beter scoren dan hun it-collega’s: ‘maar’ de helft is gebuisd. Het gaat dan om de Amerikaanse telco’s AT&T en Verizon, het Mexicaanse América Móvil van multimiljardair Carlos Slim, en Nippon Telegraph & Telephony uit Japan (met een beschamende score van 2,6). De overige 4 telco’s zijn allemaal gevestigd in Europa en scoren wél goed. Deutsche Telekom en France Telecom bijvoorbeeld scoren respectievelijk 6 en 6,6 op 10. Telefónica en Vodafone klokken af op 6,2 en 6,4.

Van de 150 door Transparancy International onderzochte ondernemingen, gaven er trouwens 41 geen enkele info op lokaal niveau. De rest publiceert slechts karige info. In Griekenland bijvoorbeeld, waar belastingontduiking beschouwd wordt als een belangrijke factor voor de crisis, ziet TI dat geen enkele van de 43 multinationals in het land gedetailleerd rapporteert. Ook dat zal allicht geen toeval zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content