Amerikanen willen massaal aan de ‘smart gun’

© Reuters

Het merendeel van de Amerikanen die een wapen willen kopen, is geïnteresseerd in een smart gun.

Een smart gun zit vol elektronica zoals een vingerafdrukscanner, die voorkomt dat onbevoegden het wapen gebruiken. 59 procent van de Amerikanen die een wapen hebben, zou wel zo’n pistool willen kopen, blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Het onderzoek toont aan dat de wapenlobby in Amerika het bij het verkeerde eind heeft met verklaringen dat er geen markt is voor smart guns, constateertComputerworld.

De elektronica kan voorkomen dat bijvoorbeeld kinderen ongelukken maken wanneer ze met het wapen spelen of er doelbewust mee naar school gaan om uiting te geven aan hun frustratie. Ook heeft het stelen van het wapen geen zin meer, omdat het niet werkt in handen van een onbekende.

App controleert gebruik smartgun

Een andere vormen van beveiliging is het inbouwen van een RFID chip zodat het wapen alleen gebruikt kan worden wanneer zich een smartwatch met daarop een app van de wapenfabrikant binnen enkele centimeters afstand bevindt. Ook bestaan er horloges die gedragen moeten worden om het wapen te activeren.

Het onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health komt voort uit het budget dat president Obama beschikbaar stelde om te zoeken naar mogelijkheden het grote aantal doden dat jaarlijks valt door vuurwapengebruik in de VS in te dammen. De ontwikkeling van smartgun-technologie is er daar een van.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content