Amplidata binnenkort overgenomen?

© .
Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Het Belgische Amplidata, gespecialiseerd in geoptimaliseerde object storage, is het onderwerp van geruchten over overnames in plaats van een kapitaalverhoging.

Met zijn Amplistor-technologie voor geoptimaliseerde object storage kondigde het Belgische Amplidata aan dat het zeer grote gegevensvolumes – de fameuze big data – kan opslaan met een betrouwbaarheid van maar liefst 15-9, zonder toevlucht te hoeven nemen tot de RAID dankzij de eigen software BitSpread.

Amplidata werd opgericht in 2008 te Lochristi door Wim De Wispelaere, nu cto sinds de komst in september van Mike Wall als ceo, terwijl de directeur marketing en allianties Tom Leyden het bedrijf in januari inruilde voor DataDirect Networks. Het gaat om een erasure codingtechnologie (delete coding) die de gegevens en de pariteit verdeelt over vele grid storage nodes om de impact van het verlies van een node of een schijf te beperken. Klanten kunnen de beschikbaarheid van de gegevens configureren naargelang hun behoeften en verschillende policies op eenzelfde opslagplatform voorzien. Vorig jaar bracht Amplidata zijn nieuwe opslagplatform AS36 op de markt met 12 high density disks in een behuizing van 1U en uitgerust met de nieuwe Intel Xeon E3-1220LV2 processor en versie 3.0 van de software AmpliStor.

Volop geruchten

Maar sinds de GigaOM Structure conferentie van San Francisco een paar dagen geleden doen allerlei geruchten de ronde. Geruchten die onder andere weerkaatst worden door Philippe Nicolas, blogger en verantwoordelijke voor productstrategie bij Scality, een Californische start-up die ook gespecialiseerd is in object storage, en door de website Storage Newsletter. Het bedrijf zou Growthpoint Technology Partners de opdracht gegeven hebben een overnameoperatie te beheren in plaats van een fondsenwerving.

Amplidata heeft het altijd jammer gevonden dat het zijn referenties op de markt niet kon benutten – sommigen vonden dat deze referenties eerder uniek waren. Ook het feit dat het bedrijf een belangrijke klant heeft verloren, namelijk Massive Media (uitbater van de sociale netwerksite Netlog en datingsite Twoo), aan zijn concurrent Caringo, een andere Belgische speler met zijn product Castor, zou de geruchtenmolen nog aanzwengelen. Er bestaat trouwens nog altijd een geschil met Cleversafe over patentkwesties, terwijl de distributiestrategie van Amplidata, dat de voorkeur geeft aan het indirecte model, niet aangepast zou zijn aan de realiteit van de markt. Tot slot zou het durfkapitaal van 23 miljoen dollar niet meer volstaan. Intel en Quantum namen overigens deel aan de financiering van de start-up. Volgens waarnemers wordt de waarde van Amplidata geraamd op 50 tot 100 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content