Amsterdam beperkt tijdelijk bouw datacenters

Bouw datacenters bij Amsterdam beperkt

Amsterdam en Haarlemmermeer willen even geen nieuwe datacenters. Het aantal serverparken is in de afgelopen jaren enorm toegenomen, maar gemeenten hebben er nog niet veel over te zeggen. Daarom leggen Amsterdam en Haarlemmermeer de bouw van nieuwe complexen nu aan banden.

Datacenters zijn onmisbaar geworden, maar ze nemen veel ruimte in en slurpen energie. De regio Amsterdam heeft inmiddels de meeste datacenters ter wereld. In afwachting van nieuw regionaal beleid hebben Amsterdam en Haarlemmermeer nu besloten een tijdelijke halt toe te roepen aan de bouw van nieuwe datacenters.

In een mededeling zegt de gemeente Amsterdam dat het datacenters zo min mogelijk beslag wil laten leggen op de ruimte en dat ze bij de bouw zo goed mogelijk worden ingepast in de omgeving. Maar de gemeente denkt ook na over zken als de restwarmte van datacenters die zou kunnen gebruikt worden om woningen te verwarmen.

Het is niet de bedoeling om de bouw van nieuwe datacenters stop te zetten. Ook lopende projecten in lijn van het nieuwe beleid worden nog steeds vergund. Eind 2019 moet dat nieuwe beleid klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content