ANALYSE: Real Software zoekt personeel en groei door overnames

Real Software is klaar met orde op zaken stellen, claimt het bedrijf aan de hand van zijn jongste cijfers. Klaar voor nieuwe groei beschikt Real Software bovendien over een een oorlogskas van 49 miljoen euro voor overnames. En een nieuw logo moet ook visueel een streep onder het verleden zetten.

Real Software is klaar met orde op zaken stellen, claimt het bedrijf aan de hand van zijn jongste cijfers. Klaar voor nieuwe groei beschikt Real Software bovendien over een een oorlogskas van 49 miljoen euro voor overnames. En een nieuw logo moet ook visueel een streep onder het verleden zetten.

Met het afstoten van de retailproducten begin dit jaar, zette Real Software tevens een laatste stap in het afbouwen van non-kernactiviteiten. De cijfers voor de eerste helft van 2007 vertonen nog een lichte daling van de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar – 44,4 miljoen euro tegen 45,6 miljoen euro, of min 2,5 procent – maar de winst steeg van 0,3 miljoen euro tot 1,9 miljoen euro.

Dit laatste cijfer is nog goeddeels te danken aan de verkoop van de retailproducten, lagere kosten en betere marges in de Products afdeling, maar in de toekomst rekent Real Software sterk op een verbetering van de Services-omzet. Algemeen wordt gesteld dat de omzet zijn bodem heeft bereikt en dat het bedrijf nu een periode van geleidelijke groei start.

Naast interne groei, zal Real Software voorts een koers van overnames varen, waarvan begin juli de overname van Axias een eerste voorbeeld was. Met dit bedrijf verwierf Real Software een bijkomende 50-tal experten inzake business intelligence, crm etc met een sterke presentie in het franstalig landsgedeelte. Dat laatste is niet onbelangrijk, want Real Software wil uitdrukkelijk zijn positie in Frankrijk en Wallonië verder uitbouwen.

Het bedrijf kende daarbij nog een meevaller, want Real Software kon nog net voor het tumult op de financiële markten een converteerbare obligatie van 75 miljoen euro tegen erg mooie voorwaarden plaatsen. Na het aanzuiveren van de boeken en het afbetalen van leningen, beschikt het bedrijf uit Kontich vandaag over zowat 49 miljoen euro voor uitbreidingen en overnames – deze laatste eventueel met combinaties van cash en aandelen.

Het bedrijf heeft een lijstje van zo’n 30 ’targets’ in binnen- en buitenland, maar dat lijkt niet exhaustief. Zo bleek Real Software niet te hebben geweten dat ITG Consultants te koop stond (en overgenomen door Ordina), wanneer hierop aangesproken door Trends. Het doel is in ieder geval te pogen een ‘vlaggenschip’-bedrijf te creëren dat de ict-markt in Benelux/Frankrijk kan helpen consolideren.

Met het oog op de groei zoekt Real Software ook nieuwe medewerkers, precies om diensten met hogere toegevoegde waarde te kunnen leveren. Niet alleen wil Real Software daarom een zo aantrekkelijk mogelijke plek om te werken zijn (“we hebben de beste autopolitiek”), maar tevens wordt gezocht naar een on/off shoring aanpak. Die zou erin bestaan personen van elders (bijvoorbeeld het voormalige oostblok) aan te trekken en naar België te halen voor een uitgebreide opleiding. Tegen eind dit jaar moet hierover allicht meer gekend zijn. Het gevaar bestaat wel voor een catch 22 waarbij Real Software eerst een groei zal moeten voorleggen om mensen te overtuigen de overstap te maken, terwijl zonder die personen de groei zou kunnen uitblijven – duidelijk één van de uitdagingen voor coo Bruno Segers.

Het is in ieder geval Real Software’s voornemen een stevige streep onder de perikelen van het verleden te trekken en daarom kreeg het bedrijf ook een nieuw logo. Met de naam ‘Real’ in het rood om de passie voor ict, het bedrijf en de klanten in de verf te zetten en een ‘pijl’ die naar de toekomst verwijst. Belangrijker allicht is evenwel of ook de klanten bereid een streep onder dat verleden willen trekken, en dat lijkt het geval te zijn. Bij vier van de vijf grootste klanten stijgt Real Software’s zakencijfer immers, terwijl de daling van bij de vijfde te maken heeft met de off shoring van een project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content