Ander besturingssysteem wordt moeilijker onder Windows 10

. © AG

Wie binnenkort een pc op Wndows 10 koopt kan die mogelijk niet uitrusten met Linux of een ander besturingssysteem. Microsoft laat de keuze aan de producenten.

Het gaat de zogenaamde secure boot opstartmanier. HIermee kan je niet zomaar een ander besturingssyteem installeren tenzij dit de juiste cryptografische handtekening heeft. Dat moet een pc beter beschermen tegen malware die de opstartbestanden wil wijzigen.

Met Windows 8 werden computerproducenten verplicht om gebruikers de keuze te geven om secure boot aan of uit te zetten. Maar Volgens Ars Technica hebben fabrikanten voortaan de keuze om het keuzemenu op pc’s niet langer te geven. Op mobiele toestellen is die keuze er sowieso niet.

De melding kwam ter sprake tijdens de WinHEC conferentie in China, maar het is nog niet duidelijk in welke mate fabrikanten die keuze zullen blijven geven of niet. Zo lijkt het voor consumentenpc’s wel nuttig om keuze te geven, waar bedrijfspc’s misschien eerder kiezen om hun systemen enkel via secure boot te laten opstarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content