Anderlecht weert Word-bestanden

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In de Brusselse gemeente Anderlecht zou vanaf september geen enkel Word-bestand meer mogen circuleren.

In de Brusselse gemeente Anderlecht zou vanaf september geen enkel Word-bestand meer mogen circuleren.

Dat maakte it-verantwoordelijke Viviane Hoeken duidelijk tijdens de studiedag KennisLab Open Source van V-ICT-OR. Anderlecht nam jaren geleden al de beslissing om over te stappen naar het OpenDocument Format en OpenOffice.org voor kantoordocumenten. In februari 2006 werd elke nieuwe pc in de gemeente uitgerust met OpenOffice.org naast Microsoft Office. Eén probleem: niemand gebruikte het open source kantoorpakket, omdat iedereen Microsoft Office zo gewoon was.

“Eind 2007 hebben we dan een aantal sleutelgebruikers op vrijwillige basis uitsluitend van OpenOffice.org gebruik doen maken,” vertelt Hoeken over de poging om uit deze impasse te geraken. Tegelijk voerde het CIBG (Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest) een impactstudie uit voor een volledige migratie. Belangrijk was ook een beslissing in juli 2008 van het college van burgemeester en schepenen van Anderlecht dat resoluut koos voor de migratie naar OpenOffice.org.

In april of mei van dit jaar moeten alle installaties van Microsoft Office in Anderlecht vervangen zijn door OpenOffice.org. “Behalve Microsoft Access, omdat er nog te veel Access-databanken gebruikt worden,” voegt Hoeken toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content