Android 4.3 focust op security

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Google heeft de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem Android boven de doopvont gehouden. Het betreft slechts een kleine en beperkte update onder de Jelly Bean noemer.

Google heeft de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem Android boven de doopvont gehouden. Het betreft slechts een kleine en beperkte update onder de Jelly Bean noemer.

Op Android Key Lime Pie is het nog even wachten, maar om dat wachten te verzachten heeft Google alvast een (beperkte) update van Jelly Bean voorgesteld: Android 4.3. De nieuwe software, die woensdag werd voorgesteld op een event in San Francisco, wordt in eerste instantie meegeleverd op de geüpdatet versie van de Nexus 7-tablet, maar zal ook beschikbaar worden gemaakt voor oudere Nexus-toestellen.

Zo kunnen ook de originele Nexus 7 en Nexus 10-tablets de update binnentrekken, net als de Nexus 4 en de Galaxy Nexus smartphones. Wanneer andere Android-toestellen volgen (zoals de Samsung Galaxy S4 en de HTC One), werd niet bekend gemaakt. Wel wordt er vanuit gegaan dat ook de nieuwe Motorola X-smartphone, die volgende week wordt voorgesteld, op Android 4.3 zal draaien.

Over de nieuwigheden in Android 4.3 kunnen we kort zijn. De meest opvallende features draaien rond veiligheid. Zo wordt de security-extensie SELinux (Security Enhanced Linux) toegevoegd, die het mogelijk maakt om veel gerichter verschillende niveau’s van autorisaties toe te kennen aan apps.

Andere verbeteringen zijn onder meer de robuustere methode om cryptografische sleutels vast te leggen (waardoor het risico om telefoons toegang te geven tot het bedrijfsnetwerk verkleint), en de mogelijkheid om meerdere profielen aan te maken, waarbij er kan bepaald worden wat kinderen al dan niet kunnen doen op een toestel.

Android 4.3 ondersteunt ook Bluetooth 4.0 ‘Low Energy’, waardoor toestellen op een ‘zuinigere’ manier kunnen communiceren met perifere apparaten. Bereidt Google zich stilaan voor op de komst van zijn futuristische computerbril Google Glass en zijn slimme horloge?

Tenslotte ondersteunt Android 4.3 Khronos OpenGL ES 3.0, een onderdeel van de OpenGL API die betere graphics in 2D en in 3D moet mogelijk maken, en die de prestaties van Android nog wat moeten opkrikken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content