Android-app Facebook krijgt ondersteuning voor TOR

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Facebook heeft ervoor gezorgd dat Android-gebruikers het anonieme TOR-netwerk kunnen gebruiken.

Door middel van het TOR-netwerk kunnen gebruikers hun IP-adres verbergen, waardoor het niet duidelijk is waar degene zich bevindt. Het netwerk wordt veel gebruikt door bijvoorbeeld oppositieactivisten in dictatoriale landen. Die mensen proberen hun standpunten te verspreiden en hun acties plannen in de hoop dat de regimes ze niet kunnen vinden. Daarnaast gebruiken ook criminelen TOR om anoniem drugs te dealen of om kinderporno te verspreiden.

De afkorting staat voor The Onion Router, omdat het werkt als een ui. Als iemand met TOR naar een site wil surfen, brengt de eigen computer als beveiliging een dikke laag code aan. Die gaat naar een willekeurige server, de ingang van het netwerk, die een laag van de beveiliging afpelt.

Sinds 2014 is het al mogelijk om via de webversie Facebook te bezoeken met TOR. Volgens Facebook is er sindsdien een ‘omvangrijke groep mensen’ begonnen de functie te gebruiken. Dankzij een stagiair – die deze zomer bij Facebook actief was – is het project gestart om het ook mogelijk te maken via Android het TOR-netwerk te gebruiken.

Om veilig Facebook te bezoeken moet TOR-browser Orbot wel geïnstalleerd worden op de telefoon. De functie komt de komende dagen beschikbaar en Facebook heeft geen plannen om een gelijke functie voor iOS te lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content