‘Android in vizier toezichthouder VS’

© Reuters

De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt of internetgigant Google de concurrentie heeft belemmerd in toegang tot zijn besturingssysteem Android. Dat meldde persbureau Bloomberg vrijdag op basis van ingewijden.

De FTC en het ministerie van Justitie hebben naar verluidt overeenstemming bereikt om de Android-activiteiten van Google onder de loep te nemen. Ambtenaren zouden al hebben gesproken met technologiebedrijven die vinden dat Google prioriteit geeft aan zijn eigen diensten op het Android-platform.

Het onderzoek zit nog in een vroeg stadium, aldus de betrokkenen. Het is dan ook onduidelijk of het tot formele stappen komt. Google noch de FTC wilde commentaar geven.

Ook Brussel kijkt na klachten van onder meer Microsoft en Nokia al enige tijd naar Android. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse en Europese kartelonderzoekers samenwerken.

Aan het eind van het tweede kwartaal was 59 procent van de smartphones in Amerika uitgerust met Android. De iOS-software van Apple volgde met 38 procent, aldus een marktonderzoeksbureau. Microsoft heeft de derde stek, met zijn Windows Phone-software, maar ver achter Google en Apple met ruim 2 procent.

Google, een van de grootste Amerikaanse bedrijven, werd een aantal jaren terug nog door de FTC onderzocht op misbruik van zijn marktpositie op de zoekmachinemarkt. Dat leidde bij gebrek aan bewijs uiteindelijk niet tot een proces.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content