Android onttroont Apple als leider op tabletmarkt

© Reuters

Apple mag de tabletcomputer dan wel uitgevonden hebben, in 2013 werden wereldwijd 121 miljoen tablets verkocht met een Android-besturingssysteem, goed voor een maktaandeel van 62 procent.

Dat blijkt uit een studie van marktonderzoeker Gartner. In 2012 werden “nog maar” 53,3 miljoen Android-tablets verkocht (goed voor een marktaandeel van 45,8 procent), wat voor 2013 een stijging met 127 procent betekent.

De verkoop van de iPads van Apple kende een tragere groei: van 61 miljoen in 2012 naar 70 miljoen in 2013, wat zorgde voor een daling van het marktaandeel van 53 naar 36 procent.

iPads brengen meer op

In maart 2013 voorspelde marktonderzoeker International Data Corp (IDC) al dat de iPad zijn leidende positie op de tabletmarkt zou verliezen. Bij de smartphones was Android al marktleider.

Apple blijft wel de grootste producent van tablets. Samsung, dat het Android-besturingssysteem gebruikt, verkocht vorig jaar 37 miljoen stuks, maar Zuid-Koreaanse elektronicagigant zag zijn verkoop vorig jaar wel met 336 procent stijgen, aldus Gartner.

Apple blijft bovendien de best verdienende tabletproducent. De stijging van de Android-toestellen is namelijk vooral te danken aan de verkoop van de goedkopere, kleinere toestellen.

Ultramobiel

Volgens Gartner zal de tabletmarkt blijven veranderen, onder meer door de opkomst van ‘hybride ultrammobiele’ toestellen, die het design van de tablets combineren met een toetsenbord. (Belga/TV)

Partner Content