Android ook populair bij tracking software

© iStock
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Tot drie kwart van de populaire Android apps kunnen trackers bevatten. Dat blijkt uit onderzoek van de Yale universiteit.

De kans is groot dat de apps die je voor je Android toestel downloadt, meer bijhouden dan je eerst dacht. Dat moet blijken uit onderzoek van het Privacy Lab van de Yale universiteit, in samenwerking met Exodus Privacy, een Franse non-profit. De onderzoekers bekeken een driehonderdtal populaire apps, waaronder Uber, Tinder, Skype, Twitter, Spotify en Snapchat, en gingen op zoek naar code van gekende trackers.

Privacy Lab scande de apps in kwestie op signatures van 25 trackers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om tracking software voor adverteerders, gedragsanalyse en locatiebepaling. Die zijn allemaal legaal, en kunnen best nuttige toepassingen hebben, maar worden niet altijd met volledig medeweten van de gebruiker ingezet, zo redeneert Privacy Lab.

Yale University zegt dat drie kwart van de 300 onderzochte apps een of andere tracker bevat. Sommige daarvan klinken bekend in de oren, zoals Google’s DoubleClick tracker. Anderen zijn relatief onschuldig, zoals een tracker die bijhoudt wanneer apps crashen. Maar zoals altijd, zijn er ook een hoop trackers die meer doen dan misschien strikt gewenst door de gebruiker, zoals het doorsturen van namen, telefoonnummers, mailadressen, logins en IP-adressen naar marketingplatform Outbrain.

De makers van de tracking software adverteren, volgens Privacy Lab, ook met versies voor iOS. Maar het onderzoeken van iOS apps is bijzonder moeilijk, waardoor er daar voorlopig geen cijfers voor zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content