‘Android wordt tweede grootste mobiele platform’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Op de mobiele markt verwacht Gartner de komende jaren een sterke groei van het Android-platform van Google. Voor Microsofts Windows Phone ziet het er niet goed uit.

Op de mobiele markt verwacht Gartner de komende jaren een sterke groei van het Android-platform van Google. Voor Microsofts Windows Phone ziet het er niet goed uit.

Gartner verwacht dat het marktaandeel van Android dit jaar al uitgroeit tot 17,7 procent. Daarmee steekt het platform al RIM (Blackberry), met 17,5 procent marktaandeel, voorbij om op de tweede plaats te belanden. Dat is twee jaar vroeger dan Gartner oorspronkelijk had voorspeld. De eerste plaats blijft voorlopig voor Symbian (Nokia) met 40,1 procent van de markt, gezien de grote volumes die Nokia nog verkoopt.

Tegen 2014 zou de markt er helemaal anders moeten uitzien. Dan haalt Symbian nog slechts 30,2 procent. Het zou de hete adem van Android in de nek voelen, dat 29,6 procent haalt. iOS, van Apple, bezet volgens Gartner dan de derde plaats met 14,9 procent, gevolgd door RIM met 11,7 procent. Microsofts Windows Phone hangt dan al op een povere 3,9 procent. Nokia’s andere platform, MeeGo, zou Microsoft in 2014 ook al voorbijgestoken moeten zijn.

De groei van Android hangt samen met de keuze die gsm-producenten in toenemende mate maken voor dat platform. Onder meer Samsung, maar ook Sony Ericsson, LG en Motorola zetten steeds vaker in op Android-toestellen. Die keuze gaat bovendien hand in hand met een inperking van het aantal ondersteunde platformen op hun toestellen.

Opmerkelijk zijn enerzijds toch de slechte cijfers voor Microsoft, die Gartner verwacht. In 2011 zit er een lichte groei in tot 5,2 procent, maar nadien is de achteruitgang compleet. Anderzijds is ook het marktaandeel van iOs van Apple geen immer groeiend fenomeen, net zoals dat van RIM. Gartner stelt dat hun ‘single-source’-platformen wel in absolute aantallen zullen groeien, maar dat het marktaandeel het zal moeten afleggen tegen dat van onder meer Android.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content