Android zit vol virussen, maar gebruikers zijn er zich niet van bewust

Het aantal virussen op Android-toestellen blijft toenemen, maar de gebruikers zijn hier niet van de hoogte of trekken zich er niet te veel van aan, zegt clouddienst Kaspersky Security Network.

Wat mobiele platforms betreft, is en blijft Android het populairste doelwit van cybercriminelen. Volgens de clouddienst Kaspersky Security Network, die gegevens verzamelt over ernstige internetbedreigingen, is 99 procent van alle malware voor mobiele apparaten specifiek gericht op Android. En de gevaren worden alleen maar groter. In heel 2012 detecteerden de specialisten van Kaspersky Lab 35.000 vormen van kwaadaardige code. Daar gaan we in 2013 ruim overheen: alleen al in de eerste helft van het jaar bedroeg dit aantal ruim 47.000.

Spionagetoestel

De twee belangrijkste redenen voor de grote belangstelling van cybercriminelen zijn de populariteit en de functionaliteit van het Android-platform. Malware kan bijvoorbeeld worden ingezet om de smartphone een sms te laten sturen naar dure betaalnummers. Op die manier kunnen cybercriminelen de bankrekening van de gebruiker plunderen.

Ook is het mogelijk om door middel van kwaadaardige programma’s een smartphone te transformeren tot een spionagetoestel dat cybercriminelen interessante informatie verschaft over de eigenaar, waaronder wachtwoorden voor sociale netwerken en accounts voor internetbankieren en online betalingsdiensten. Dit maakt de communicatie-, entertainment- en ict-mogelijkheden van Android-toestellen bij cybercriminelen net zo populair als bij gebruikers.

Helft Android-bezitters gebruikt geen beveiligingssoftware

Maar vele Android-gebruikers zijn niet op de hoogte van de malware op hun mobiel toestel of maken zich er niet te veel zorgen over, zo blijkt nog uit een enquête van Kaspersky Lab in samenwerking met B2B International. Meer dan de helft van alle Android-bezitters gebruikt geen beveiligingssoftware: van de bevraagde smartphone-gebruikers heeft 40 procent een beveiligingsoplossing geïnstalleerd, van de tabletgebruikers 42 procent. De andere respondenten achten de beveiligingsfuncties die in het besturingssysteem zijn geïntegreerd voldoende of denken veilig te kunnen blijven door te vertrouwen op hun instinct. (Computable / MI)

Partner Content