Angela Merkel: ‘Eerste Duitse kwantumcomputer mijlpaal en sleutelrol’

Bondskanselier Angela Merkel.

De eerste Duitse kwantumcomputer is volgens bondskanselier Angela Merkel een mijlpaal in een tijd waarin er ‘intense concurrentie’ is met buitenlandse rivalen vanwege de revolutionaire technologie. De supercomputer is gemaakt door het Amerikaanse IBM.

Volgens Merkel is de computer een ’technologisch wonder’ dat een sleutelrol kan spelen in de Duitse technologische en digitale onafhankelijkheid, maar dat ook goed is voor economische groei. De Duitse bondskanselier, die zelf als kwantumonderzoeker werkte voor haar politieke carrière, stelt vast dat zowel China als de VS al flink investeren in kwantumonderzoek en de mogelijkheden die de technologie biedt voor commerciële toepassingen.

Gigantische hoeveelheden data

Kwantumcomputers rekenen velen malen sneller dan gewone computers en met nog kleinere deeltjes. Daardoor kunnen ze in theorie gigantische hoeveelheden data verwerken en analyseren, waardoor in de toekomst mogelijk problemen kunnen worden opgelost die te complex zijn voor de huidige computertechnologie. Wetenschappers denken dat de technologie voor veel innovatie kan zorgen, zoals het slimmer maken van versleutelde software en kunstmatige intelligentie, maar ook efficiënter medisch onderzoek en energieverbruik.

De computer, met de naam Q System One, staat in het Duitse plaatsje Ehningen, vlakbij Stuttgart. Het is de eerste van zijn soort die buiten de Verenigde Staten gebouwd is. Het Duitse Fraunhofer-instituut voor toegepast onderzoek mag aan de knoppen van het apparaat zitten. Het werkt daarvoor samen met Duitse bedrijven en andere onderzoeksinstellingen, ondersteund door IBM-experts.

Glazen kooi

De computer is al sinds februari in gebruik, maar de onthulling ervan was door de pandemie uitgesteld. Het immense apparaat bevindt zich in een glazen doos van bijna drie meter groot, die de computer beschermt tegen geluid en andere verstoringen van buitenaf. Het project kost de komende vier jaar veertig miljoen euro. Tegen 2025 investeert de Duitse overheid nog eens twee miljard in de technologie.

De Europese Commissie wil dat de EU voor het einde van het decennium een eerste eigen kwantumcomputer ontwikkelt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content