Anti-piraterijakkoord ACTA in zicht

De Europese Unie en enkele van haar belangrijkste handelspartners staan dicht bij een akkoord dat de strijd moet aanbinden met piraterij – onder meer illegaal downloaden – en namaak. Dat blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring die de betrokken partijen dit weekend in Tokio hebben gepubliceerd. Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en tien andere landen bereikten in de Japanse hoofdstad een princiepsakkoord over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

De Europese Unie en enkele van haar belangrijkste handelspartners staan dicht bij een akkoord dat de strijd moet aanbinden met piraterij – onder meer illegaal downloaden – en namaak. Dat blijkt uit een gemeenschappelijke verklaring die de betrokken partijen dit weekend in Tokio hebben gepubliceerd.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en tien andere landen bereikten in de Japanse hoofdstad een princiepsakkoord over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Met ACTA, dat onder meer internationale standaarden voor de handhaving van intellectuele eigendomsrechten moet vastleggen, willen de betrokken landen de grootschalige internationale handel in namaakproducten en illegaal downloaden aanpakken.

De handel in namaakproducten berokkent de betrokken landen aanzienlijke economische schade. Bovendien blijft het fenomeen al lang niet meer beperkt tot klassieke doelwitten als merkkledij, uurwerken, cd’s of dvd’s. Ook producten als medicijnen of auto-onderdelen worden steeds meer nagemaakt.

Grote afwezige bij de onderhandelingen is China, dat er al jaren van beschuldigd wordt veel te laks op te treden tegen piraterij. Het land heeft echter weinig zin in een internationaal akkoord. De onderhandelende partijen gaan niettemin proberen om China en andere economische groeilanden bij het proces te betrekken.

Tegenstanders laken de geheimhouding rond de onderhandelingen. Zo werd her en der in Europa beweerd dat ACTA de betrokken landen zal dwingen om illegale downloaders van het internet te weren, of dat ACTA de toegang tot generische medicijnen zal bemoeilijken. Die aantijgingen zijn door eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht steevast ontkend.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content