Antwerpen pioniert met radiologie-ASP

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het ZiekenhuisNetwerkAntwerpen (ZNA) tekent als eerste in België voor Agfa HealthCare’s IMPAX 6 radiologie-beeldbeheertoepassing in een ‘application service provider’ (ASP) model.

Het ZiekenhuisNetwerkAntwerpen (ZNA) tekent als eerste in België voor Agfa HealthCare’s IMPAX 6 radiologie-beeldbeheertoepassing in een ‘application service provider’ (ASP) model.

De overeenkomst voorziet een eerste implementatie in het Jan Palfijn-ziekenhuis, met na een test- en acceptatiefase een uitbreiding naar de acht andere sites. De overeenkomst loopt over een periode van 4 jaar (verlengbaar met 3 jaar) en heeft een waarde van ca. 4,5 miljoen euro. Agfa HealthCare zal de opslag van de beelden en de beheersdiensten voorzien in zijn twee datacenters in Mortsel (hiervoor onderling gekoppeld met twee bijkomende glasvezelkabels) en de gewenste diensten conform strikte SLA’s doorheen twee toegangspunten leveren in het netwerk van ZNA. In het Jan Palfijn-ziekenhuis zelf zal tevens een disaster-recoveryfaciliteit worden opgezet. Agfa zal voorts helpen bij het integreren van de Impax 6 beeldbeheertoepassing in de andere aspecten van de radiologiepraktijk (zoals planning, workflow, rapportering etc). Via een link met een portaal zullen de medische beelden op termijn ook de huisdokters bereiken.

ZNA en Agfa HealthCare omschrijven de aanpak als ‘co-sourcing’, met duidelijk omschreven verantwoordelijkheden voor beide partijen. Voor Agfa HealthCare betekent dit een bijkomend gebruik van ict-middelen (datacenters) en -personeel waar het sowieso over beschikt (ook de eigen vestigingen maken de klok rond gebruik van). Bovendien heeft het met dit type dienstverlening al uitgebreide ervaring opgedaan in Duitsland. ZNA zelf bespaart op kapitaalinvesteringen en ict-exploitatiekosten die dan vrijkomen voor de echte kerntaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content