Antwerpen wil ambtenaren controleren via tablet

© Belga

Het Antwerpse stadbestuur wil zijn ambtenaren traceren met het signaal van hun tablets. De vakbond en de Privacycommissie zijn daar niet opgetogen over. Zij vrezen dat de privacy geschonden wordt.

Via hun tablets wil het Antwerpse stadsbestuur beter zicht krijgen op waar de ambtenaren zich tijdens de werkuren precies bevinden, door middel van het systeem van geolocatie of “track and trace” op de toestellen die ze van hun werkgever krijgen. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. De vakbond ACOD en de Privacycommissie hebben hun bedenkingen bij de maatregel.

‘Niet continu controleren’ De mogelijkheid de ambtenaren via hun tablet te controleren, staat in de aangepaste “rechtspositieregeling voor het personeel”, waar het Antwerpse stadsbestuur aan werkt. In het artikel staat wel een verwijzing naar de bescherming van de privacy. “Het bijhouden van de verplaatsingsgegevens via ‘track and trace’ is enkel toegelaten voor zover voldaan is aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie”, klinkt het.

Antwerps personeelsschepen Ludo Van Campenhout (N-VA) benadrukt dat het niet de opzet is om alle ambtenaren te controleren en dat het systeem nog niet is ingevoerd. “We willen hierover eerst duidelijke richtlijnen voor het personeel opstellen met respect voor de privacy”, klinkt het. “We doen dit in overleg met de vakbonden. Het is echt niet ons opzet om iedereen continu te gaan controleren.”

Op heterdaad De socialistische vakbond ACOD is niet overtuigd. “Wij hebben sterk de indruk dat het stadsbestuur nu al gebruikmaakt van deze technische mogelijkheid om het doen en laten van de ambtenaren te controleren”, aldus Gerard Van der Elst, secretaris van ACOD-Antwerpen. “Dit maken we toch op uit enkele tuchtdossiers die we behandelen als vakbond. Mensen zouden op ‘heterdaad’ betrapt zijn op plekken waar ze niet hoorden te zitten.”

In een eerste reactie stelt de Privacycommissie dat de regeling zeer verregaand is. “Een werkgever mag zijn werknemers controleren, maar zij horen dat dan ook te weten hoe en om welke reden”, aldus woordvoerster Eva Wiertz. Ook de verwijzing naar de privacy overtuigt de commissie niet. “De termen zoals finaliteit, proportioneel en transparant zijn veel te vaag.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content