Antwerpen wil inwoners apps laten bouwen met stedelijke technologie

© Belga

Voor het Antwerp Operating System (aOS) mogen Antwerpenaren apps creëren aan de hand van data van de stad. Met aOS dingt Antwerpen mee naar een prestigieuze Amerikaanse prijs voor innovatieve stedelijke projecten.

Antwerpen neemt dit jaar, net als 181 andere Europese steden, deel aan de Mayors’ Challenge, een wedstrijd van Bloomberg Philanthropies. Dit initiatief van voormalig New Yorks burgemeester Michael Bloomberg wil Europese steden ertoe bewegen projecten te bedenken die een antwoord bieden aan de uitdagingen waar ze tegenaan kijken. De stad met het beste idee krijgt een som van 5 miljoen euro om het project te realiseren. Vier andere steden krijgen nog eens elk 1 miljoen euro.

Antwerpen neemt deel met het Antwerp Operating System (aOS), een systeem waarvoor inwoners zelf apps mogen bouwen aan de hand van technologie en data van de stad. “Nergens ter wereld bestaat er zo’n stedelijk operating system en voor zover wij weten, staat geen enkele andere stad er zo ver mee”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Zo zouden er volgens De Wever apps kunnen gemaakt worden die op basis van gegevens uit parkeerautomaten en sms-parkeren aangeven hoeveel vrije parkeerplaatsen er in welke straat zijn, of apps die privaat opgewekte zonne-energie kunnen herverdelen.

In april weet de stad Antwerpen of het tot de 20 finalisten behoort die hun projecten mogen verfijnen. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content