Antwerpse theatergezelschap vraagt om smartphones aan te laten

Closer © SKaGeN
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Je smartphone zet je doorgaans uit bij theater- en filmvoorstellingen. Maar de voorstelling Closer doet het omgekeerde en gebruikt je smartphone om het publiek te betrekken.

Closer van regisseur Mathijs Schepers en het gezelschap SKaGeN, beleefde gisteren zijn try-out in de Bourla in Antwerpen. Wie de voorstelling bezoekt moet op voorhand een app downloaden en openen tijdens de voorstelling. Tijdens de show worden foto’s en video’s gestreamed naar elk toestel.

Data News hoofdredacteur Kristof Van der Stadt bezocht gisteren de voorstelling en deelde zijn ervaring vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Maar hoe werkt dat technisch? De app zelf werd ontwikkeld door Appwise voor Android en iOS. Dat ging vrij vlot met uitzondering van sommige Androids. Zo blokkeren sommige goedkopere Huawei-toestellen het Multicast-protocol waarmee de video’s worden gestreamed.

De streaming zelf werd verzorgd door CK Productions dat onder meer de livestream van Tomorrowland verzorgt. “Het gaat om een stream van 780 Kbps. We hebben het bewust beperkt gehouden om de drempel voor smartphones zo laag mogelijk te houden”, aldus Bernhard Schepens, technical producer bij CK Productions.

Voor het wifi-netwerk werden acht access points in de zaal geïnstalleerd, inclusief eentje op het podium. Die waren afkomstig van Ubiquiti in combinatie met UniFi-beheersoftware. “We hebben voor dit opkomend merk gekozen omdat het een prijsefficiënte en toch innovatieve oplossing is. Bij de grotere merken betaal je veel meer, ook aan licentiekosten en aan een aparte controller”, vertelt David Van Espen die het wifi-netwerk installeerde.

Closer speelt dit weekend (8-9-10 januari) in Toneelhuis Bourla tijdens de Antwerpse Kleppers. Vrijdag en zaterdag om 20 uur. Zondag om 15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content