Apem-Centric-soep vol juridische vermicelli (update)
De overname van 172 Apem’ers door Centric, na het faillissement van hun bedrijf, verzandde vorig jaar al in één van de grootste moddergevechten van de laatste jaren in de ict-sector.
De overname van 172 Apem’ers door Centric, na het faillissement van hun bedrijf, verzandde vorig jaar al in één van de grootste moddergevechten van de laatste jaren in de ict-sector.
Het gehakketak draaide rond 49 van die 172 werknemers die ondergebracht werden in een nieuw opgericht bedrijf, Centric MIS Schelle, dat onmiddellijk failliet ging. “Frauduleus failliet”, vonden de bonden. Na veel geruzie bood Centric een schikking aan. Slechts een zevental werknemers ging op het aanbod in. “Het Centric-management heeft die overname ongelooflijk onderschat”, vertelt een goedgeplaatste bron. “Een boekenonderzoek van een heel bedrijf op een paar uur, dat kan toch niet.” Waarna frases als “weinig deontologisch”, “sluw” en “je mensen een rad voor de ogen draaien” volgen.
Eind 2007 vertrokken de directeurs van Centric Managed ICT Services & Orqua zelf. David Van Waesberghe en Nancy Steels: “We moesten de laatste maanden onze tijd steken in curatoren, advocaten, rechtzettingen. We waren niet meer bezig met wat we graag deden.” Andere bronnen vertellen ons echter dat de persoonlijke ambities van Van Waesberghe niet strookten met de visie van Centric-baas Gerard Sanderink, waardoor Van Waesberghes contract simpelweg niet werd verlengd. Zelf vindt Van Waesberghe dat “een indianenverhaal”: “Ze wilden per se dat ik bleef.” Rik Van Oost, ex-T-Systems, volgde hem onlangs op.Uit goede bron vernamen we dat Van Waesberghe een nieuw ict-bedrijfje uit de grond zou hebben gestampt, dat hij leidt van op de achtergrond. Dat wordt formeel ontkend door Van Waesberghe zelf: “Ik heb niets meer met it te maken. Mijn vastgoedbedrijfje draait goed. Ik kan niet met alles tegelijk bezig zijn. Ik ga echt niets doen dat in strijd is met mijn concurrentiebeding.”
De vakbonden hebben in juli een veertigtal dagvaardingen laten betekenen wegens ‘onrechtmatig ontslag’ op de vestigingen van Centric en bij Sanderink thuis. “Het parket heeft lang gedreigd, maar heeft uiteindelijk geen actie ondernomen”, vertelt Koen Dries van de LBC-NVK-vakbond. “Uiteindelijk hebben de bonden dan gekozen voor een burgerlijke zaak bij de rechtbank van Antwerpen.” Volgens Dries lopen er daarnaast nog enkele andere individuele dossiers tegen Centric en Sanderink. De Arbeidsrechtbank van Antwerpen meldt dat op 20 oktober 33 zaken rond het bedrijf Centric worden ingeleid. Dat alles wordt ook door andere bronnen bevestigd: “Sanderink tracht nu met wisselend succes schikkingen te treffen in de verschillende zaken.”
Gevraagd naar een reactie over het hectische, voorbije jaar houdt de woordvoerster van Centric het op: “De overgenomen activiteiten van Apem zijn inmiddels volledig en naar tevredenheid geïntegreerd in de Centric-organisatie in België. De rust is dan ook weergekeerd.” Gerard Sanderink zelf bleek voor de deadline van dit artikel helaas niet meer te bereiken voor commentaar.
Uit onze wekelijkse Data News-rubriek ‘Een jaar later’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier