Apotheker: “Ook raad van bestuur HP steunde Autonomy-deal”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Voormalig HP-ceo Leo Apotheker wordt – nu de Autonomy-overname HP aan het wankelen brengt – vaak bestempeld als één van de grote schuldigen. Apotheker verdedigt zich nu.

Voormalig HP-ceo Leo Apotheker wordt – nu de Autonomy-overname HP aan het wankelen brengt – vaak bestempeld als één van de grote schuldigen. Apotheker verdedigt zich nu.

HP moest vorige maand alles samen 8,8 miljard dollar afschrijven op de overname van Autonomy van vorig jaar (goed voor 10,3 miljard dollar). Ruim 5 miljard van die som kwam op conto van ‘ernstige oneigenlijkheden in de boekhouding’. HP wees het voormalige Autonomy-management met de vinger, dat op zijn beurt de bal vrolijk terugkaatste, naast ex-ceo Leo Apotheker en ex-strategiebaas Shane Robison.

In een mail aan persagentschap Bloomberg geeft Leo Apotheker zijn versie van de feiten. “Geen enkele ceo kan geïsoleerd een beslissing nemen over een grote overname, in het bijzonder niet in een bedrijf dat zo groot is als HP en al zeker niet zonder de volledige steun van de chairman van de raad van bestuur.” Hij geeft aan dat het bestuur vond dat HP zijn aanwezigheid op vlak van ‘enterprise data’ moest versterken.

Apotheker staat zeker niet alleen met de stelling dat de raad van bestuur van HP – nog goeddeels dezelfde als in de periode rond de overname van Autonomy – boter op het hoofd heeft. Marktanalisten vonden het eerder al bizar dat zowel de bestuurders als de auditeurs zo makkelijk wegkwamen in dit verhaal.

Overigens vindt het voormalige HP-opperhoofd nog steeds dat zijn strategie om HP om te vormen naar een softwarebedrijf en weg te bewegen van de pc-productie de juiste was. “HP had en heeft nog steeds nood aan een strategie om het bedrijf te transformeren, waaronder een beweging naar de softwaremarkt en een herziening van de ‘decennia-oude’ pc-business”, klinkt het nog.

Verder merkt hij op dat hij nooit de tijd heeft gekregen om zijn strategie waar te maken. Meg Whitman is momenteel al langer in dienst bij HP dan hijzelf. Fijntjes voegt hij eraan toe: “Maar het is duidelijk dat HP nog steeds aan het zoeken is naar welk pad het moet bewandelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content