App moet communicatie tussen verpleegkundigen en anderstaligen vergemakkelijken

© BELGA

Kind en Gezin ontwikkelt samen met de universiteit Gent (UGent) een meertalige en multimodale app die de communicatie tussen verpleegkundigen en anderstaligen moet vergemakkelijken. Dat staat te lezen op Weliswaar.be, de Vlaamse overheidssite rond welzijn en gezondheid.

De communicatie tussen verpleegkundigen en anderstalige ouders of patiënten is niet altijd evident. Soms gebeurt de communicatie met handen en voeten of via visuele hulpmiddelen en soms wordt er een tolk ingeschakeld.

Maar Ellen Van Praet, professor van de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent, is volop bezig met de ontwikkeling van een app die kan helpen in dat soort situaties. Bedoeling is dat de app meer is dan een vertaaltool, maar dat via de app ook emoties kunnen gecommuniceerd worden en dat er via een webcam indien nodig toch een tolk kan opgeroepen worden.

De eerste versie van de app focust op het thema zindelijkheid. Op Weliswaar.be legt Van Praet uit waarom: “De pilootgroep koos dit thema omdat het ook emoties oproept. Ouders hebben er vaak conflicten over als het kind niet zindelijk wordt. Soms voelen ouders angst of woede en zijn er frustraties. Het is moeilijk om met anderstaligen over emoties te communiceren. Daar probeert de app een antwoord op te bieden.” Voor ongeletterden is er van elk onderdeel van de app ook een gesproken variant.

De app wordt uitgetest op een groep Spaanstalige Erasmusstudenten. “Op basis van die testen passen we de app aan”, aldus Van Praet. Bedoeling is de app later uit te breiden met voeding, vaccinatie, opvoeding en andere onderwerpen die te maken hebben met jonge kinderen.

Van Praet: “Misschien kan in de toekomst een gelijkaardig concept gebruikt worden in ziekenhuizen en huisartsenpraktijken om te communiceren met anderstalige patiënten? Dat verschillende brugfuncties voor communicatie met anderstaligen worden samengebracht in één applicatie en dat er tegelijk gemikt wordt op ongeletterden, is volgens mij een primeur in Vlaanderen.” (Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content