App traceert en maakt foto’s van MacBook-dief

Een Amerikaan beweert dat hij met de verborgen app Hidden zijn gestolen MacBook terugkreeg. Met de app wist hij de dief te lokaliseren en zelfs te fotograferen.

Een Amerikaan beweert dat hij met de verborgen app Hidden zijn gestolen MacBook terugkreeg. Met de app wist hij de dief te lokaliseren en zelfs te fotograferen.

Een Amerikaan uit Oklahoma maakte op 21 maart op tumblr een pagina aan met als titel “This Guy Has My MacBook“. Hij had de diefstal van zijn MacBook gemeld bij de politie. Hij kon hen zelfs vertellen waar de MacBook zich bevond, maar de politie beweerde hem niet te kunnen helpen vanwege “een gebrek aan middelen”.

De man liet het er niet bij. Hij slaagde erin met behulp van het programma Hidden, een app die speciaal werd ontwikkeld om diefstallen te traceren, niet alleen de computer te lokaliseren tot op een paar meter, maar ook schermafdrukken en zelfs foto’s te maken van de man die zijn MacBook in bezit had. De app maakt immers gebruik van de ingebouwde iSight camera in de MacBook. Hij postte de foto’s ook prompt op zijn tumblr-pagina.

En kijk, op 31 mei kreeg hij een telefoontje van de politie dat de dief was gearresteerd aan de hand van zijn foto’s en gegevens. Omdat de app niet te zien is in de applicatiefolder, wist de dief niet dat hij zo heel eenvoudig op te sporen was. De app registreerde ook hoe hij een eigen gebruikersprofiel probeerde te installeren en de e-mailinstellingen van de rechtmatige eigenaar probeerde te wissen.

De Hidden app kost 15 dollar per jaar per computer. Enkele reacties onder de “This Guy Has My MacBook”-pagina gewagen dat het om een stunt gaat om de redelijk dure app te promoten. Foto’s van dieven publiceren op het internet is overigens niet toegelaten door de Belgische privacywetgeving. Het gebruik van een app als Hidden is wel toegelaten, maar met de ingewonnen informatie moet men in voorkomend geval rechtstreeks de politie contacteren.

Partner Content