App verwittigt advocaten wanneer zaak aan de beurt is

De Antwerpse balie heeft een mobiele app laten ontwikkelen waarmee advocaten via e-mail of sms verwittigd worden wanneer hun zaak aan de beurt is. Op die manier hoeven ze geen uren meer te wachten aan de zittingszaal.

De Antwerpse balie heeft een mobiele app laten ontwikkelen waarmee advocaten via e-mail of sms verwittigd worden wanneer hun zaak aan de beurt is. Op die manier hoeven ze geen uren meer te wachten aan de zittingszaal.

Het systeem is eenvoudig: de griffier in de zittingszaal krijgt een iPad ter beschikking waarmee hij bijhoudt welke zaken aan de beurt komen en in welke volgorde. Advocaten die de app hebben gedownload op hun smartphone of iPad worden via e-mail of sms verwittigd wanneer er nog vijf zaken voor de zijne worden aangevat. Vervolgens wordt een bericht gestuurd van zodra de vierde zaak begint, de derde, de tweede en tenslotte de laatste zaak, vooraleer de advocaat zelf in de zaal verwacht wordt.

“Advocaten die geen smartphone of iPad hebben, kunnen inloggen op de website www.rollen.balieantwerpen.be en worden dan verwittigd per sms. Het systeem is privaat en dus enkel toegankelijk voor advocaten, de administratie van de balie, het secretariaat en de griffiers”, zegt Jef Cavens van Amai, die de applicatie ontwikkeld heeft.

De applicatie werd in eerste instantie ontwikkeld voor zittingen waarop zaken niet op een bepaald uur zijn vastgesteld en waar de volgorde van behandeling niet afhangt van de anciënniteit van de

advocaten. Meer precies gaat het om de jeugdrechtbank, de kamer van inbeschuldigingstelling, de raadkamer en de rechtbank van koophandel.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom hoopt dat andere balies het Antwerpse voorbeeld volgen. “Het initiatief van de Antwerpse balie is schitterend in al zijn eenvoud. Door gebruik te maken van de nieuwe technologieën maken ze justitie een stuk efficiënter en is het nutteloos wachten voor advocaten eindelijk gedaan. Ook de cliënten zouden ervan kunnen profiteren, want bij advocaten die per uur worden betaald, kan de prijs hierdoor wel eens oplopen.”

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content