Apple aan rechter: vraag van FBI ‘illegaal en gevaarlijk’

Apple CEO Tim Cook © REUTERS

Apple heeft voor het eerst een juridisch antwoord geformuleerd op de vraag van de FBI om een iPhone die toebehoort aan de man die in San Bernardino een massamoord pleegde, te kraken. De vraag is volgens het bedrijf “ongrondwettelijk, illegaal en gevaarlijk”, zo staat in juridische documenten.

De rode draad door het argument van Apple is: de rechtbank moet een eerder bevel om de FBI te helpen annuleren.

“Geen enkele rechtbank heeft ooit toegelaten wat de overheid nu vraagt, geen enkele wet laat zo’n onbeperkt gebruik van de gerechtelijke procedures toe, de grondwet verbiedt het”, staat in het 36 pagina’s tellende document dat de advocaten van Apple bij de federale rechtbank in Californië hebben neergelegd.

‘Het gaat niet om één iPhone’

Vorige week besliste een federale rechter dat Apple de FBI moet helpen om de bewuste iPhone, eigendom van Sayed Rizwan Farook die eind vorig jaar samen met zijn echtgenote 14 mensen doodschoot, toegankelijk te maken. Maar het bedrijf weigert en bracht een publiek debat op gang over privacy en veiligheid. “Deze zaak gaat niet over één enkele iPhone. Het gaat erover dat het ministerie van Justitie en de FBI via de rechter een gevaarlijke bevoegdheid proberen krijgen die hen door het Congres en het Amerikaanse volk is geweigerd: de macht om bedrijven als Apple te verplichten om het algemeen belang voor honderden miljoenen mensen te ondermijnen”.

Wat de CEO van Apple, Tim Cook, eerder zei in een interview, leest u hier.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content