Apple-aandeel crasht

© reuters

Het aandeel van Apple duikelt diep in het rood na de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Het aandeel van Apple duikelt diep in het rood na de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple verkocht het afgelopen kwartaal 47,5 miljoen iPhones, terwijl de operationele winstmarge met 38,6 procent werd afgeroomd. Analisten hadden gerekend op een verkoop van 50 miljoen iPhones. Ook de kwartaalomzet lag met 54,5 miljard dollar onder de analistenverwachtingen.

Tegenvallende resultaten oordelen de beleggers, die het aandeel op de technologiebeurs Nasdaq donderdag kort na de openingsbel ruim 12 procent lager stuurden tot 452 dollar. Het Apple-aandeel speelde nu al 35% of zo’n 230 miljard dollar beurskapitalisatie kwijt sinds de piek net boven 700 dollar in september 2012. Apple dreigt dan ook opnieuw zijn status van grootste beurskapitalisatie te verliezen. De marktwaarde is nu nog maar enkele miljarden dollar groter dan die van Exxon Mobil.

Beleggers blijken veel minder tolerant voor de lagere winstmarge van Apple dan voor die van bijvoorbeeld Amazon, dat een flinterdunne winstmarge heeft. Dat komt doordat beleggers vrezen dat Apple aan zijn plafond zit, terwijl Amazon – volgens hen – nog veel marge heeft om te groeien.

Analisten knappen ook af op de omzetprognose voor het lopende kwartaal. Het management mikt op een omzet in de vork 41 en 43 miljard dollar, terwijl de analistenconsensus op 45,5 miljard dollar stond bij een nog licht afkalvende marge tussen 37,5 en 38,5 procent.

Intussen zit Apple wel op een berg cash van maar liefst 137,1 miljard dollar. Dat is meer dan de gezamenlijke jaarwinst (2012) van de 5 grootste oliemaatschappijen ter wereld. Maar voorlopig dus onvoldoende om de koersval van de jongste maanden te stoppen. (BO/DR/SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content