Apple-baas Tim Cook: ‘Google Glass niet klaar voor de consument’

© Reuters
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Weinig verrassend: Aple-CEO gelooft niet dat de internetbril van Google veel kans maakt in de winkel. Wel is hij ervan overtuigd dat de toekomst aan de ‘draagbare’ computers is.

Tim Cook liet zich interviewen op het podium van de D11-conferentie van de website All Things D in Californië. Aan de vooravond van Apple’s eigen Worldwide Developers’ Conference (WWDC) liet hij daar niet het achterste van zijn tong zien, maar hij liet wel een aantal interessante uitspraken optekenen.

Gevraagd naar zijn mening over de Google Glass, zei Cook dat het “moeilijk in te zien” is hoe de futuristische internetbril van de zoekgigant “een breed appeal kan hebben.” Cook zei wel dat computers die door de gebruikers gedagen kunnen worden als kleding of accessoires “een gebied zijn dat rijp is voor exploratie.”

Cook gebruikt zelf een Nike Fuel Band, zegt hij. Dat is een fitnessmetertje dat om de pols gedragen wordt. Hij ziet wel wat in zulke biosensoren, maar waarschuwde tegelijkertijd dat draagbare apparaten meer dan één ding moeten kunnen om aan te slaan.

‘Platte’ look voor iOS

Naar verluidt werkt Apple zelf aan een ‘smartwatch’. Sommige geruchten van de laatste maanden willen zelfs dat het dat intelligente horloge zou voorstellen op de WWDC die over twee weken van start gaat. Daar wilde Cook echter niks meer over kwijt.

Wel te verwachten op de WWDC: iOS7, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Apple. Dat zou voor het eerst sinds het in 2007 samen met de iPhone gelanceerd werd een heel nieuwe look meekrijgen. Dat is stilaan nodig, want de klachten dat iOS er in vergelijking met Android en Windows Phone belegen begint uit te zien, zijn niet van de lucht.

Voor het eerst bevestigde Cook dat designgoeroe Jony Ive de revisie van iOS in handen heeft. Ive is de minimalist achter de strakke lijnen van de iPhone. Naar verluidt zou ook iOS een stuk minimaler worden. Zo zou het uit zijn met glanseffectjes en fake-hout, -leer en -metaal. Onder Ive’s leiding zou iOS voor een ‘platte’ zwart-witbenadering kiezen.

Ook dat wilde Cook niet bevestigen. Hij sprak wel zijn grote vertrouwen in Ive uit. Die heeft volgens hem “vele jaren significant bijgedragen aan de look en het gevoel van Apple en kan dat ook voor onze software doen.”

Niet bang van Android

Cook zie dat hij zich niet al teveel zorgen maakt over de explosieve groei van smartphone-concurrent Android. In het vierde kwartaal van 2012 draaide 70 procent van alle wereldwijde verkochte smartphones op het besturingssysteem van Google.

“Kijk ik daarnaar?”, zei Cook. “Natuurlijk. Ik heb mijn kop niet in het zand steken. Maar voor ons gaat winnen niet over de meeste hebben. Wij maken de beste pc, maar we maken niet de meeste pc’s. We maken de beste muziekspeler, en uiteindelijk maakten we er ook de meeste van, maar in het begin was dat niet zo.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content