Apple beent Samsung bij op smartphonemarkt

© Reuters

Apple heeft rivaal Samsung in het laatste kwartaal van vorig jaar bijgehaald op de wereldwijde smartphonemarkt, zegt marktonderzoeksbureau Strategy Analytics. Door de zware smartphoneconcurrentie, ook uit China, moest Samsung de eerste winstdaling in drie jaar bekendmaken.

Apple profiteerde in de eindejaarsperiode volop van het succes van zijn nieuwe iPhone-modellen (6 en 6 Plus). Dat leverde de Amerikaanse gigant in de periode november-december een wereldwijde verkoop op van 74,5 miljoen smartphones of een marktaandeel van 19,6 procent. Dat zouden er exact evenveel zijn als Samsung.

Maar waar het bij Apple gaat om een record en de eerste keer sinds eind 2011 dat het weer het (mede-)marktleiderschap kan claimen, zit Samsung in dalende lijn. Eind 2013 had het nog een aandeel op de globale smartphonemarkt van bijna 30 procent.

Het Zuid-Koreaanse concern voelt de concurrentie van Apple in het segment van de duurdere – en meer winstgevende – smartphones, maar ook van Chinese concurrenten bij de goedkopere toestellen.

Een en ander leidt ertoe dat de winst van de smartphonedivisie van Samsung al vijf kwartalen op rij daalt, zo bleek bij de voorstelling van de jaarcijfers. Daardoor viel de jaarwinst van het hele concern voor het eerst in drie jaar lager uit. Samsung boekte in 2014 een nettowinst van 23.400 miljard won (18,9 miljard euro), een daling met bijna een kwart tegenover 2013. De concernomzet daalde met 10 procent.

Over heel 2014 bekeken, bleef Samsung wel marktleider op de smartphonemarkt. Ongeveer een kwart van de 1,3 miljard smartphones die wereldwijd werden verkocht, was van Samsung. Apple volgt met een marktaandeel van 15 procent, gevolgd door Lenovo (7,2 procent), dat vorig jaar Motorola Mobility overnam.

De populariteit van de in september geïntroduceerde iPhone 6 en 6 Plus leverde Apple eind vorig jaar een recordkwartaalwinst op, zo maakte het bedrijf bekend. Samsung lanceert in maart zijn nieuwe Galaxy S6-smartphone. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content