Apple blokkeert 4G op iPhone tot Belgacom betaalt

Belgacom heeft zijn 4G-netwerk bijna een jaar actief. Toch werkt de iPhone niet met de nieuwe snelheden. De reden daarvoor ligt bij Apple.

Belgacom heeft zijn 4G-netwerk bijna een jaar actief. Toch werkt de iPhone niet met de nieuwe snelheden. De reden daarvoor ligt bij Apple.

Je zal maar net achthonderd euro of meer aan een nieuwe iPhone uitgeven om te ontdekken dat het toestel niet werkt op het snelste mobiele netwerk van het land. Het netwerk van Belgacom staat niet officieel vermeld op de website van Apple. Mobistar wel, maar daar wordt het netwerk pas eind dit jaar gelanceerd.

Bij Belgacom kennen ze het probleem. “Apple houdt dat tegen op zijn toestellen” zegt woordvoerder Jan Margot. “Van onze kant wordt er niets tegengehouden.” Het is Apple dat de technologie op zijn eigen toestellen blokkeert, tenminste voor het Belgacom-netwerk. De reden is echter niet het partnerschap met Mobistar. Zo is de iPhone wel degelijk getest op het netwerk van Belgacom.

Maar Apple wil graag dat Belgacom ook een partnerschap aangaat met hen, zodat er nog meer kan getest worden en het bedrijf uit Californië het 4G-netwerk van Belgacom officiëel kan zegenen. Weliswaar in ruil voor een financiële bijdrage.

Kort samengevat: Apple wil dat Belgacom betaalt voor speciale testen en goedkeuring waarna de iPhone wel zal werken op het 4G-netwerk. Maar Belgacom is niet van zin om in de buidel te tasten omdat Apple dat vraagt.

Klein detail: bij andere smartphones is zo’n partnerschap en bijkomende testen niet nodig om op 4G te werken. De hele opzet ruikt dus eerder naar een manier van Apple om geld van operatoren te krijgen die per se willen dat de iPhone op hun netwerk werkt.

iPad Vs. iPhone

Het hele verhaal wordt nog een stukje vreemder als je weet dat de iPad wel werkt op 4G van Belgacom. Hier staat het netwerk gewoon vermeld op de website van Apple. Wat de iPhone 5 technologisch zo bijzonder maakt ten opzichte van een iPad met 4G is een raadsel.

Als Mobistar zijn 4G-netwerk lanceert zou de iPhone, op dat netwerk, wel moeten werken met de nieuwe netwerktechnologie. “We hebben sinds eind april erkenning van Apple waardoor hun toestellen combatibel zijn met ons LTE-netwerk.” zegt Patti Verdoodt van Mobistar. “We hebben hier testen voor gedaan en goedkeuring gekregen.”

Dat Apple 4G zou tegenhouden bij Belgacom tot partner Mobistar zijn netwerk in de lucht heeft ontkent Mobistar. “Dat is iets tussen Belgacom en Apple, maar daar hebben wij geen afspraken rond” zegt Verdoodt.

Onze redactie nam voor dit artikel contact op met Apple maar daar was men niet beschikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content