Apple claimt creatie en behoud van 629.000 rechtstreekse en onrechtstreekse jobs in Europa

. © Belga

Dankzij de mobiele apps van Apple werden er de laatste jaren 629.000 jobs gecreëerd of behouden in de Europese Unie. Dat meldt de groep in een persbericht.

“Met meer dan 1,2 miljoen apps en meer dan 75 miljard downloads heeft de App Store een volledig nieuwe industrie gecreëerd: het ontwerp en de ontwikkeling van apps voor iOS, het besturingssysteem dat de telefoons en tabletten van de groep uitrust”. Zo meent de groep dat de “revolutie van de apps” sinds de lancering van App Store in 2008 497.000 jobs rond iOS in de Europese economie gecreëerd heeft.

Volgens een studie van het analysekabinet VisionMobile vertegenwoordigt dat bijna 50% van alle rechtstreekse en onrechtstreekse jobs van de appeconomie in Europa. Sinds 2008 heeft “Apple meer dan 6,5 miljard euro aan ontwikkelaars in Europa gestort, bijna 30% van de 20 miljard dollar die Apple tot nu toe aan de ontwikkelaars terugstortte”, laat de groep weten.

Het Amerikaanse bedrijf verzekert ook dat zijn activiteit in Europa onrechtstreeks 116.000 personen en rechtstreeks 16.000 personen tewerkstelt in 19 Europese landen. Dat komt neer op 5.000 nieuwe jobs bij Apple sinds 2011. In zijn sociale zetel in het Ierse Cork heeft de groep 4.000 personen in dienst voor de bevoorrading, het risicobeheer, de fabricatie en de klantenbijstand.

“Europa is de thuisbasis van 4.500 Apple leveranciers, waarvanverschillende deel uitmaken van onze 200 eerste wereldleveranciers”, schrijft Apple. Het merk geeft als voorbeeld de “sleutelrol” die de Europese leveranciers spelen in het ontwerp en de vervaardiging in Europa van de meeste micro-elektromechanisch systemen (MEMS) die in de Apple producten gebruikt worden. Volgens de groep kunnen op die manier “duizenden jobs in Zwitserland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Malta” behouden of gecreëerd worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content