Apple-designgoeroe Jony Ive wil ‘plattere’ vormgeving voor iPhone

Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een eenvoudigere interface met minder grafische toeters en bellen. Dat is wat Jony Ive, de designmeester van Apple, wil voor de volgende versie van het mobiele besturingssysteem iOS.

Veel details over de volgende incarnatie van iOS zijn voorlopig nog niet bekend. Traditioneel stelt Apple de nieuwe versies van het mobiele besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch in de zomer voor.

Volgens de over Apple doorgaans goed ingelichte krant The Wall Street Journal wil Jony Ive, de Britse designgoeroe van Apple, echter een ‘plattere’ vormgeving. Dat wil zeggen: met minder 3D-effecten en de kunstmatige glas- en metaalglans die kenmerkend zijn voor iOS.

Daarmee zou Apple Android achterna gaan, het mobiele besturingssysteem van Google, dat de laatste twee jaar ook steeds meer voor een vlakkere vormgeving koos.

Conservatieve veranderingen

Vorige week liet Apple-marketingbaas Phil Schiller zich weliswaar bijzonder laatdunkend uit over Android, maar Apple-sceptici zouden opmerken dat het onderhand de zoveelste de zoveelste keer is dat Apple er dingen van afkijkt. Onder andere de notificatiebalk, gratis navigatie en de integratie van Twitter en Facebook in het besturingssysteem zijn op Androidtoestellen al veel langer voorhanden.

In ieder geval zouden de aanpassingen in iOS niet revolutionair zijn. De anonieme insiders waarop The Wall Street Journal zich baseert, spreken van “conservatieve” veranderingen.

Apple krijgt dezer dagen steeds meer de kritiek te horen dat iOS, dat in essentie nauwelijks veranderd is sinds de lancering van de eerste iPhone in 2007, behoorlijk belegen begint te worden. Maar tegelijkertijd is het wel een helder en stabiel besturingssysteem en wil Apple zijn tientallen miljoenen trouwe gebruikers niet bruskeren.

iPhone 5S in het derde kwartaal?

Ondertussen gonst het van de geruchten over de iPhone 5S, zoals de buitenwacht gokt dat de opvolger van de vorig jaar gelanceerde iPhone 5 zal heten. Volgens de laatste berichten zal die ergens in het derde kwartaal van dit jaar in de winkel liggen. Een aantal technologieblogs melden dat de Chinese productieketen vanaf mei onderdelen voor het toestel zou beginnen afleveren.

Volgens een ander gerucht zou Apple ook voor het eerst tegelijkertijd een tweede model van de iPhone lanceren. Het zou gaan om een goedkopere versie, die uitgevoerd wordt in plastic om de kosten te drukken. Die zou volgens sommigen vooral bestemd zijn voor niet-westerse landen, waar Apple met zijn dure hardware in het nadeel is tegenover Android, dat ook volop draait op goedkopere toestellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content