Apple en Epic krijgen beiden (deels) gelijk van de rechter

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Apple hoeft het populaire spel Fortnite niet terug toe te laten in de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een voorlopige beslissing. Anderzijds mag de techgigant de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet intrekken.

Eerder deze maand verwijderde Apple Fortnite uit de App Store omdat de maker, Epic Games, met een nieuw betaalsysteem was gekomen in het spel om verplichte commissies aan Apple te omzeilen. Daarop trok Epic zelf naar de rechter.

Die heeft nu besloten dat Apple Fortnite gewoon mag blijven blokkeren. Wel mag Apple de ontwikkelaarslicentie van Epic Games niet intrekken. Apple had daarmee gedreigd, en het zou betekenen dat Epic de Unreal Engine, grafische technologie voor 3D-spellen die door een hele reeks ontwikkelaars wordt gebruikt, niet kan ondersteunen voor apps in de App Store. Epic had een beslissing van de rechter gevraagd omdat het anders onherstelbare schade zou oplopen.

Inzet van de ruzie is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil in de App Store. Epic Games vindt dat te veel en had daarom een systeem bedacht waarmee spelers muntjes kunnen kopen zonder af te dragen aan het mobiele platform. Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden.

Microsoft, van zijn kant, heeft zijn steun voor Epic uitgesproken door een van zijn bazen naar de rechtbank te sturen met een getuigenis. Het bedrijf gebruikt de Unreal Engine voor een aantal spellen.

De uitspraak is een voorlopige, die vooral tot doel heeft de situatie te stabiliseren tot de rechtbank de meer gedetailleerde argumenten van beide partijen kan horen. Dat kan nog maanden duren.

Apple ligt momenteel van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt. De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van muziekstreamingdienst Spotify.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content