Apple, Google, Facebook en co eisen hervorming wetgeving na NSA-schandaal

Acht Amerikaanse technologiereuzen, waaronder Google, Facebook en Apple, hebben een open brief gestuurd naar Barack Obama. Ze vragen daarin om het bespioneren van burgers zo veel mogelijk te beperken.

“We begrijpen dat regeringen de plicht hebben om hun burgers te beschermen. Maar Edward Snowdens onthullingen van deze zomer wijzen op de dringende noodzaak om het toezicht door regeringen wereldwijd te hervormen”, luidt het in de open brief, die niet alleen door Apple, Google en Facebook ondertekend werd, maar ook door Aol, Twitter, LinkedIn, Yahoo! en Microsoft.

“De balans helt in veel landen te ver over in het voordeel van de staat, ten nadele van de individuele rechten die zijn vastgelegd in

onze (de Amerikaanse, nvdr.) Grondwet. Dit ondermijnt de vrijheden die wij allen koesteren. Het is tijd voor verandering.”

Op een gezamenlijke website schuiven de ondernemingen vijf principes naar voren voor de hervorming van het staatstoezicht. Zo wordt onder meer gevraagd om niet langer massaal communicatiegegevens van het internet binnen te halen, maar om die inspanningen te beperken tot de gegevens van specifieke verdachten.

Het initiatief komt er nadat er de voorbije maanden bijna onophoudelijk onthullingen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan het licht kwamen. Zo werden er via het Prism-programma ook gegevens gehaald uit de datacentra van verschillende ondernemingen die deze open brief opstelden.

De ondernemingen proberen met de open brief ook het vertrouwen van hun klanten te herstellen. “Mensen zullen geen technologie gebruiken die ze niet vertrouwen”, zegt Brad Smith, juridisch directeur van Microsoft. “De regeringen hebben dat vertrouwen in gevaar gebracht en de regeringen moeten nu helpen om het te herstellen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content