Apple gooit met geld naar aandeelhouders

Apple gaat vijftig miljard dollar extra uitgeven om eigen aandelen op te kopen. Daarmee wil het bedrijf zijn aandeelhouders tevreden houden.

Door zelf aandelen op te kopen stijgt de waarde van de resterende aandelen. In dat opzicht is het een beloning voor wie heeft geïnvesteerd in het bedrijf. Tegelijk wordt het dividend verhoogd met 15 procent, tot 3,05 dollar per aandeel. Dat maakte Apple bekend na zijn kwartaalresultaten.

Apple kondigde vorig jaar al een inkoop van de aandelen aan ter waarde van tien miljard dollar, tegelijk maakte het toen bekend dat het voor het eerst dividend zou uitkeren. Die twee stappen waren samen goed voor 45 miljard dollar.

Daar komt nu een stevig pak bij. De inkoop van eigen aandelen wordt opgetrokken van tien naar zestig miljard dollar. Het plan zal ten laatste eind 2015 worden afgerond. Tegen die tijd zal er in totaal zo’n honderd miljard dollar worden teruggegeven aan aandeelhouders.

Met deze stap wil Apple zijn aandeelhouders tevreden houden. Zo is het volgens het bedrijf de grootste inkoopactie in de geschiedenis. Al moet daarbij wel gezegd worden dat het bedrijf al langer op een berg geld zit die het naar eigen zeggen nodig had. Tegelijk heeft Apple pas in maart vorig jaar voor het eerst in zijn eigen geschiedenis dividend uitgekeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content