‘Apple heeft voor miljarden belastingen ontweken in VS’

© Reuters

Volgens een parlementaire onderzoekscommissie heeft Apple in de Verenigde Staten voor miljarden aan belastingen ontweken. Een speciaal door Apple opgerichte vennootschap betaalde geen cent belastingen op 30 miljard inkomsten.

De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft een complex web gespannen van buitenlandse filialen om geen belastingen te moeten betalen in de VS op tientallen miljarden dollars inkomsten. Hoewel het wettelijk niets verkeerd deed, “is Apple op zoek gegaan naar de heilige graal van de belastingontwijking”, zo staat in een rapport van een parlementaire onderzoekscommissie.

De commissie lichtte eerder al de fiscale praktijken door van Microsoft en HP, en zegt bij Apple gelijkaardige strategieën te hebben ontdekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het transfereren van waardevolle intellectuele eigendommen naar buitenlandse filialen, of om het oprichten van filialen in Ierland, waarmee een zeer laag belastingtarief werd onderhandeld.

De heilige graal van de belastingontwijking

“Apple stelde zich niet tevreden met het verplaatsen van inkomsten naar buitenlandse belastingparadijzen”, voegt de Democratische senator Carl Levin, de voorzitter van de onderzoekscommissie, toe. “Het ging op zoek naar de heilige graal van de belastingontwijking.”

Zo richtte het een holdingmaatschappij op voor de buitenlandse filialen, Apple Operations International, die “geen werknemers heeft en geen fysieke aanwezigheid”, maar er “dankzij de gaten” in de Amerikaanse en Ierse fiscale systemen, al vijf jaar in slaagde om geen belastingaangifte te doen, terwijl de inkomsten in totaal 30 miljard dollar bedroegen, aldus Levin.

Gaten in het fiscale systeem

“De hoofdmoot van de creatieve energie van Apple zou moeten gaan naar vernieuwende producten en diensten, en niet naar de fiscale afdeling”, zegt een andere commissielid, de Republikein John McCain.

Dinsdag verschijnt Apple-topman Tim Cook voor de Senaat. Hij liet al weten dat “Apple zich aan de wet houdt en ook aan de geest van de wet”. Het bedrijf “betaalt alle nodige belastingen in dit land en buiten de grenzen”, luidt het nog. De Apple-topma, pleit wel voor een hervorming van de belastingwetgeving. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content