Apple iPad 3G nog niet bruikbaar in België

Zonder aanpassingen bij de operatoren of bij Apple, zal de 3G-versie van de iPad niet bruikbaar zijn in België.

Zonder aanpassingen bij de operatoren of bij Apple, zal de 3G-versie van de iPad niet bruikbaar zijn in België.

Toen Apple-topman Steve Jobs tijdens zijn presentatie bekend maakte dat er ook een [iPad]-versie met 3G uitkomt, vermeldde hij kort even het micro-SIM formaat. Midden alle hype rond de lancering van de iPad werd dit ogenschijnlijk detail bedolven onder de vele lovende, maar ook kritische woorden voor Apples nieuwste hebbeding. Maar als Apple inderdaad de micro-SIM standaard gaat gebruiken, heeft dit wel verregaande consequenties. De traditionele SIM-kaarten van alle Belgische mobiele operatoren zijn immers groter en passen fysiek niét in het micro-SIM kaartslot.

Wie een SIM-kaart aanschaft bij Proximus, Mobistar of Base krijgt doorgaans een plastic kaart met de afmetingen van een bankkaart. De eigenlijke SIM-kaart (15 x 25 mm) die je in je smartphone of gsm moet stoppen, dien je er uit te duwen. Een micro-SIM kaart meet echter maar 12 op 15 mm – al zouden de eigenlijke elektrische contacten wel dezelfde zijn. Wie er dus over denkt om binnen enkele maanden een iPad 3G aan te schaffen tijdens een trip naar de Verenigde Staten, is alvast gewaarschuwd: Belgische micro-SIM kaarten zijn – voorlopig in ieder geval – niet beschikbaar.

Hoewel micro-SIM (ook wel 3FF oftewel ’third form factor’ genoemd) een door de European Telecommunications Standards Institute goedgekeurd formaat is, wordt het niet gebruikt in gsm’s. Enkel in bepaalde machine-to-machine toepassingen en kleine ‘embedded’ apparaten is micro-SIM geen onbekende. Waarom Apple dan toch voor micro-SIM gekozen heeft, is niet meteen duidelijk. Mogelijk wil de fabrikant op die manier toch controle houden over de relaties met telecomoperatoren, want die zullen nieuwe micro-SIM kaarten moeten bestellen voor klanten die de iPad 3G willen gebruiken.

In de Amerikaanse media valt her en der alvast te lezen dat SIM-kaartenfabrikant Gemalto ondertussen reeds enkele micro-SIM bestellingen verscheept heeft naar Amerikaanse operatoren. Multimediablog Engadget meent ook te weten dat de Franse operator Orange en het Britse O2 “bestellingen in de pipeline hebben”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content