Apple iPad als cursusboek

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Apple’s nieuwe iBooks 2 mikt op de markt voor interactieve cursusboeken.

Apple’s nieuwe iBooks 2 mikt op de markt voor interactieve cursusboeken.

Zoals verwacht had Apple’s aankondiging in New York City – Amerika’s uitgevershoofdstad – voluit te maken met het creëren en publiceren van boeken en teksten. In het bijzonder biedt iBooks 2 for iPad de mogelijkheid om de iPad aan te wenden voor interactieve cursus- en leerboeken. Dat omvat zowel het lezen en opzoeken van de inhoud, vlotte navigatiemogelijkheden en het maken van notities.

Tegelijk werden ook overeenkomsten met leidende uitgevers op educatief gebeid aangekondigd, zoals McGraw-Hill, Pearson (nog door Steve Jobs zelf bewerkt) en Houghton Mifflin Harcourt. Die bedrijven zouden cususboeken via de iBookstore aanbieden, voor ca. 15 dollar of minder. iBooks 2 is beschikbaar als gratis download in de AppStore.

Belangrijker wellicht is iBooks Author -een gratis download in de Mac AppStore – met behulp waarvan op een Mac interactive cursus- en leerboeken te creëren, onder meer op basis van meegeleverde sjablonen.

Een derde – gratis – app is iTunes U, waarmee toegang kan worden verkregen tot cursusmateriaal wereldwijd. Dat omvat zowel duizenden educatieve apps, als (gratis) cursusmateriaal.

Commentaren uit de Amerikaanse wereld van educatieve uitgeverijen merken op dat de digitalizering van cursusmateriaal momenteel sterke opgang maakt, en dat Apple hier wel degelijk een ‘disruptive force’kan vormen.

Bovendien kan Apple hier bogen op een betrokkenheid in de schoolwereld die nog teruggaat tot het Apple // tijdperk, in het bijzonder in het lager en middelbaar onderwijs.

Volgens schattingen zouden digitale cursusboeken ca. 6 procent van de verkoop moeten uitmaken, tegen 3 procent in 2011. Tegen 2020 zou dat moeten oplopen tot meer dan 50 procent van die markt.

Met deze en andere initiatieven rond digitale en interactieve leer- en cursusboeken, komt overigens ook de verwezenlijking van interactief opvoedingsmateriaal dichterbij, zoals de ‘A Young Lady’s Illustrated Primer’ zoals beschreven in het boek ‘Diamond Age’ van cyberverse s-f schrijver Neal Stephenson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content