Apple is het meest innovatieve bedrijf

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De top-50 van ’s werelds meest innovatieve bedrijven wordt aangevoerd door Apple, aldus het Amerikaanse blad Fast Company. Maar haast de helft zijn geen ict-bedrijven.

De top-50 van ’s werelds meest innovatieve bedrijven wordt aangevoerd door Apple, aldus het Amerikaanse blad Fast Company. Maar haast de helft zijn geen ict-bedrijven.

Fast Company omschrijft een innovatief bedrijf als een onderneming die ‘een uniek pad’ bewandelt en ‘bereid is conventionele ideeën overboord te gooien’. Zoals kan worden verwacht bulkt de top-10 van ict-bedrijven, maar tegelijk omvat de totale lijst heel wat meer verrassende bedrijven uit heel wat sectoren, inclusief de modesector.

Apple zelf wordt niet alleen om zijn producten genomineerd (de iPhone 4 en iPad op kop), maar ook om het uitgebreide ecosysteem dat het bedrijf heeft uitgebouwd. Onder de ontwikkelaars en inhoudleveranciers van dit bedrijf zijn op hun beurt heel wat innovatieve en opmerkelijke bedrijven – op zijn beurt goed voor een lijst van 101 namen.

Natuurlijk ontbreken Twitter, Facebook, Google, LinkedIn, eBay en dergelijke niet in de lijst, naast vaste waarden als IBM, Intel, Microsoft, Cisco en Amazon. Het contingent ict-bedrijven brengt echter ook opmerkelijke namen als Dawning Information Industry (de Chinese bouwer van ’s werelds snelste supercomputer), Zynga (social media spelletjes), ARM (processor-marktleider in mobiele systemen), Yandex (de Russische zoekmachine-marktleider), Double Negative (digitale ‘special effects’ in Harry Potter films) en Kaspersky Lab (security software). Wellicht de vreemdste eend in de ict-bijt is Stamen Design (48) dat datasets visualiseert in kunstzinnige patronen.

Het hoogst geplaatste non-ict bedrijf is Nissan (omwille van de Leaf elektrische auto) op rang 4. Opmerkelijke non-ict namen in de lijst zijn voorts Burberry (het herlevend modehuis, op plaats 13), Kosaka Selting & Refining (recuperatie van kostbare materialen in ict-toestellen, plaats 14), Syncardia (kunsthart, plaats 20), Pepsico (gezondere producten, plaats 33) en Azul (een Braziliaanse ‘low cost’ luchtvaartmaatschappij, plaats 47). Het opmerkelijkste bedrijf in dit rijtje is allicht hekkesluiter Madécasse. Dit bedrijf uit Madegascar werkt samen met een cooperatief van 45 cacaoboeren voor de productie en export van chocolade.

De top 10 meest innovatieve bedrijven: 1. Apple

2. Twitter

3. Facebook

4. Nissan

5. Groupon

6. Google

7. Dawning Information Industry

8. Netflix

9. Zynga

10. Epocrates

Partner Content