Apple keert dividend uit

Dit gebeurt voor het eerst sinds 1995.

De Amerikaanse technologiereus Apple gaat voor het eerst sinds 1995 een dividend aan zijn aandeelhouders uitkeren.

Het bedrijf zit op een berg van bijna 100 miljard dollar cash en maakte maandagmiddag bekend wat het daarmee wil aanvangen. Vanaf juli zal er elk kwartaal een dividend van 2,65 dollar per aandeel worden uitgekeerd.

Het is voor het eerst sinds 1995 dat het bedrijf een dividend aan zijn aandeelhouders geeft. Het dividendbeleid werd midden jaren negentig opgeschort omdat het bedrijf er financieel slecht aan toe was.

Maar met de komst van de iPhone en iPad is Apple één van de meest succesvolle technologiespelers ooit geworden. De onderneming is met een beurswaarde van 546 miljard dollar het duurste bedrijf ter wereld en de aandeelhouders hoopten al lang op een beloning.

Daarnaast gaat Apple vanaf volgend boekjaar ook voor 10 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Alles samen zal de volgende drie jaar dus 45 miljard dollar terugvloeien naar de aandeelhouders. Het rendement ligt hiermee op zo’n 1,8 procent per jaar. Tegelijk kan men hopen op een verdere koersstijging van het aandeel.

Steve Jobs, tot aan zijn dood vorig jaar topman van Apple, was gekant tegen het uitkeren van een dividend. Hij ging zeer behoedzaam om met de miljarden reserves: die werden enkel gebruikt voor kleine overnames en strategisch onderzoek.

Er zijn zowat 930 miljoen aandelen van Apple in omloop.

Bron: Belga

Partner Content