Apple koopt Beats Electronic voor 3 miljard dollar

© Belgaimage

Apple koopt het bedrijf van hiphopster Dr. Dre, Beats Electronic, voor 3 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat heeft het Amerikaanse concern woensdag bekendgemaakt. Dr. Dre treedt in dienst bij Apple. Het is de grootste overname ooit voor het bedrijf uit Californië.

Eerder deze maand waren er al geruchten dat de overname nakend was. Dr. Dre was in 2008 één van de oprichters van Beats. Het bedrijf begon met het maken van koptelefoons, maar heeft ondertussen ook een muziekstreamingservice. Mede-oprichter Jimmy Iovine verhuist mee naar Apple.

De transactie zou tegen eind september al rond zijn.
“Muziek is zo’n belangrijk deel van ieders leven en heeft een speciale plaats in onze harten bij Apple”, zegt Apple-topman Tim Cook in een persbericht. “Daarom zijn we blijven investeren in muziek en brengen we deze buitengewone teams samen om de meest innovatieve muziekproducten en -diensten ter wereld te blijven creëren.”

Jimmy Iovine zegt op zijn beurt dat hij “het in zijn hart altijd geweten heeft dat Beats bij Apple hoort”. Bij de oprichting van hun bedrijf inspireerden Iovine en Dr. Dre zich naar eigen zeggen op de manier waarop Apple cultuur en technologie samenbrengt.

Apple noemt het duo “geluidspioniers, artiesten en ondernemers”. Iovine werkte meer dan veertig jaar met artiesten zoals U2 en Fleetwood Mac.

Analisten zien in de deal een verschuiving in het beleid van Apple onder Tim Cook, opvolger van de in 2011 overleden Steve Jobs. Concurrenten Google en Facebook spendeerden miljarden aan overnames, maar Apple hield zich tot nu toe ver af van grote deals.

De grootste overname tot nu was die van NeXt in 1997, voor 400 miljoen dollar. Door die transactie keerde Steve Jobs terug bij Apple, nadat hij er in 1985 was vertrokken. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content