Apple koopt ‘second-screen’ tv-app Matcha

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Met de overname van de televisie-app Matcha, staat het nu helemaal in de sterren geschreven dat Apple grootse tv-plannen heeft.

Matcha.tv is een iOS-app die in essentie een digitale programmagids was voor alles wat er op – Amerikaanse – schermen te zien was. De app omvatte het aanbod van zowel kabelzenders als ‘over-the-top’ streaming videodiensten als Netflix of Hulu én ook webwinkels zoals iTunes en Amazon. Daarnaast kon je televisieprogramma’s in een soort wachtrij zetten en de link leggen naar sociale netwerken zodat vrienden konden zien waarnaar je aan het kijken was en je zelf ook aanbevelingen kon krijgen.

Ja, we schrijven in de verleden tijd want in mei werd Matcha.tv onverwachts stilgelegd. Nu technologiesite VentureBeat te weten kwam dat Apple het bedrijf overnam, weten we ook waarom de ‘sociale’ tv-app plotseling op zwart beeld sprong.

Een woordvoerder van Apple bevestigde ondertussen de overname aan AllThingsD. Over het precieze bedrag van de overname wou de woordvoerder niks kwijt. VentureBeat heeft het over een bedrag tussen één en anderhalf miljoen dollar. Een kleine overname dus voor Apple, dat eerder dit jaar al enkele andere kleinere bedrijven inlijfde zoals de navigatiebedrijven Wifislam en HopStop.

Icahn neemt groot belang

Ondertussen kondigde miljardair en notoir investeerder Carl Icahn op Twitter aan dat hij een “groot belang” in Apple opgebouwd heeft. Die onverwachte aankondiging stuwde het aandeel van Apple meteen 5 procent hoger op de Nasdaq-beurs, of hoe één tweet van Icahn de beurswaarde van Apple met meer dan 12 miljard dollar liet toenemen. Dat Icahn er nog bij zei dat hij een “goed gesprek” had met Apple-ceo Tim Cook, speelde ongetwijfeld ook mee. Icahn vindt dat Apple momenteel ondergewaardeerd wordt, en dat Cook meer eigen aandelen moet inkopen.

Hoe groot het belang van Icahn precies is, is onduidelijk. Bloomberg heeft het over 1 miljard dollar. Dat is veel, maar toch nog altijd peanuts vergeleken met de totale beurswaarde van Apple: zo’n 440 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content