Apple krijgt merknaam ‘iPhone’ in Brazilië niet

© Reuters

Apple mag zijn mobiele telefoons niet onder de merknaam ‘iPhone’ verkopen in Brazilië.

Het Braziliaanse Instituut voor Industriële Eigendom (INPI) heeft de vraag van het Amerikaanse technologiebedrijf om het merk iPhone voor zijn mobiele telefoons te registreren, geweigerd. De merknaam werd in 2008 immers al toegekend aan de Braziliaanse mobieltjesbouwer Gradiente.

De beslissing van INPI houdt Apple evenwel niet tegen de toestellen in Brazilië onder die naam te verkopen, want “het INPI mengt zich niet in de verkoop”. Gradiente kan wel die exclusiviteit voor het gerecht eisen, aldus het publieke organisme.

Apple diende zijn aanvraag in 2007 in, toen het de iPhone lanceerde. Gradiente had echter in 2000 al gevraagd om het merk “Gradiente iphone” te registreren. In 2008 kende het instituut Gradiente dat ook toe.

Het Amerikaanse technologiebedrijf diende ook een aanvraag in bij het INPI om de merknaam van Gradiente te annuleren, aldus het instituut. Apple stelde immers dat de merknaam vervallen was, aangezien het Braziliaanse bedrijf de merknaam tijdens de vijf jaar die het daarvoor had, niet gebruikt heeft.

Op het einde van vorig jaar verraste Gradiente de markt door de mobiele telefoon “Gradiente iphone” te lanceren. Dat veroorzaakte een polemiek, die de beslissing om de merknamen te registreren versnelde. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content