Apple lanceert iPad Mini en nieuwe iMac, MacBook Pro en Mac Mini

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Apple had ‘a little more to show us’. Of was het: ‘a lot more’? Tim Cook en de zijnen onthulden niet alleen de verwachte iPad Mini en de MacBook Pro van 13 inch, maar ook een nieuwe iMac en een Mac Mini. Data News bracht dinsdagavond live verslag uit van het event.

Belgische prijzen op een rijtje:

iPad Mini: vanaf 329 euro
MacBook Pro: vanaf 1.279 euro
Mac Mini: vanaf 649 euro

20.15u: Event beëindigd De verwachte producten zijn onthuld, maar Apple had met een nagelnieuwe iMac en een “goedkope” Mac Mini ook enkele verrassingen in petto.

20.00u: iPad Mini De iPad Mini kan je in één hand vasthouden, en hij is “even dun als een potlood” (7,2 mm). Hij heeft een 7,9 inch scherm en weegt 309 gram. De schermresolutie is dezelfde als die van de iPad 2: 1024 bij 768 pixels. Andere specificaties zijn: een A5-chip, een FaceTime HD-camera en een iSight-camera van 5 megapixel, LTE-ondersteuning en een Lightning-connector. Opvallend is dat het toestel, in tegenstelling tot de meeste nieuwe Apple-speeltjes, geen Retina-display krijgt.

Prijs: vanaf 329 dollar. Verkrijgbaarheid: de WiFi-versie gaat op 2 november in de verkoop, het 3G/4G-model volgt twee weken later.

19.50u: 4e generatie iPad is “een powerhouse”
De ‘grote’ iPad heeft een update gekregen. Apple noemt het toestel “een powerhouse”. Een A6X-processor zorgt voor “een verdubbeling van kracht en grafische performance”. Een 16GB-versie met enkel WiFi kost 499 dollar. Met 3G/4G is de iPad 4 in de VS te koop vanaf 629 dollar. Release: 26 oktober.

19.45u: Nieuwe iBooks Author-versie met nieuwe templates en meer interactieve elementen voorgesteld.

19.30u: nieuwe iMac Een onverwachte onthulling is de nieuwe iMac. Die is 5 millimeter dun, en daarmee 80 procent dunner dan de vorige generatie. Er komen twee versies op de markt: één van 21.5 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, en één van 27 inch met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels. De Amerikaanse prijzen bedragen respectievelijk 1.299 dollar en 1.799 dollar. Verkrijgbaar vanaf november en december.

19.25u: Mac Mini Schiller presenteert eveneens de Mac Mini. Dat is “de kleinste en met een prijskaartje vanaf 599 dollar ook de goedkoopste Mac ooit”. Het basismodel heeft een dual-core processor met 4GB RAM en 500 GB HDD. Daarnaast zijn er vier USB 3.0-poorten aan boord, alsook een SD kaartlezer en een HDMI-poort. Voor een servermodel met een quadcore i7-processor betaal je 999 Amerikaanse dollar. Beide versies zijn vanaf 23 oktober te koop.

19.20u: 13 inch MacBook Pro met Retina-scherm
Phil Schiller, vicepresident marketing bij Apple, stelt – zoals verwacht – de nieuwe MacBook Pro voor – “for the pro in all of us”, dixit Schiller. Die is 1,90 centimeter dun – 20 procent dunner dan de vorige versie. Hij heeft een 13 inch Retina-scherm met een resolutie van 2560 bij 1600 pixels, twee keer de resolutie van een 1080p-scherm. Het toestel is vanaf 23 oktober beschikbaar. Het basismodel kost in de VS 1.699 dollar, dat is 500 dollar minder dan het basismodel van de 15 inch-versie.

19.15u: Nieuwe versie iBooks Vandaag is er een vernieuwde iBooks-app verkrijgbaar, met een betere iCloud-integratie en de mogelijkheid om boekfragmenten op Twitter en Facebook te posten.

19.10u: Enkele statistieken
Een maand na de introductie draaien er al 200 miljoen apparaten op het nieuwe iOS6-besturingssysteem. En er zijn in totaal 35 miljard apps gedownload uit de App Store.

19.00u: Tim Cook betreedt het podium

Hij begint met een woordje uitleg over de in september gelanceerde iPhone 5, die hij “de snelst verkopende telefoon ooit” noemt, met meer dan 5 miljoen verkochte exemplaren in het openingsweekend. Nochtans hadden analisten er meer van verwacht.

18.20u: IP Ad Mini

De domeinnaam ipadmini.com behoort níét toe aan Apple, maar aan IP Ad Mini, een bedrijf dat geo-advertising doet op basis van IP-adressen van gebruikers. Als Apple’s nieuwe paradepaardje de ‘iPad Mini’ gaat heten, zou dat hen dus wel eens geld kunnen kosten…

18.00u: “Win een iPad Mini”

Hij is nog niet eens officiëel voorgesteld, of hij wordt al uitgedeeld. De beheerders van het Twitteraccount @iPadMINI geven 5 stuks weg, beweren ze. Wie kans wil maken op een exemplaar, moet hen volgen op de microblogsite.

17.15u: Smart Covers voor iPad Mini

Apple-fansite 9to5Mac is ‘iPad Mini Smart Covers’ op het spoor gekomen, verkrijgbaar in rood, licht- en donkergrijs, roze, groen en blauw. De prijzen van deze hoesjes zijn nog niet bekend, maar als dit bericht klopt gaat de kleinere Apple-tablet dus inderdaad de ‘iPad Mini’ heten.

17.10u: Persconferentie Apple live te volgen

Wie bewegend beeld wil bij deze liveblog, kan terecht op een speciaal voor dit evenement ingerichte webstek van Apple, waarop de iPad mini-presentatie rechtstreeks uitgezonden wordt. Ook te volgen via Apple TV.

16.45u: Apple Store offline

In de aanloop naar het evenement heeft Apple zijn webwinkel tijdelijk offline gehaald. Verwacht straks dus een geüpdatete Apple Store.

16.00u: Apple heeft ‘a little more’ in petto
Apple heeft vanavond ‘a little more to show us’. Over exact drie uur stellen Tim Cook en de zijnen één of meerdere nieuwe producten voor. Datanews.be brengt via deze blog live verslag uit van de voorstelling.

Dit is wat we al weten/vermoeden over de onthullingen van vanavond:

– Het bedrijf komt naar alle waarschijnlijkheid met een kleinere variant op de iPad, met een scherm van 7,85 inch. Daarmee wil het vooral Amazon en Google bekampen, die met de Kindle Fire en de Nexus 7 al kleine (7 inch) en relatief goedkope (200 à 250 euro) tablets in omloop hebben.

De massaproductie van de iPad mini werd begin oktober gestart, en stond op naam van het Zuid-Koreaanse LG en het Taiwanese Au Optronics. Als we de geruchten mogen geloven heeft Apple al tien miljoen exemplaren besteld voor het vierde kwartaal van dit jaar.

– Uit gelekte documenten van Media Markt blijkt dat er 16 verschillende versies beschikbaar komen, met uitvoeringen in zowel wit als zwart. De vermoedelijke prijzen voor de WiFi-modellen: 249 euro (8GB), 349 euro (16GB), 449 euro (32GB) en 549 euro (64GB). Voor ‘cellulaire’ connectiviteit – 3G of 4G – betaal je 100 euro extra.

– De iPad mini krijgt het formaat van een doorsnee paperback. Volgens geruchten zal de mini iPad dan ook vooral dienst gaan doen als e-reader. Apple’s digitale lezersservice iBooks zou vanavond dan ook een flinke update krijgen. Hetzelfde geldt naar verluidt voor iBooks Author en iTunes U, diensten voor auteurs, leerkrachten en leerlingen. Dit laatste doet vermoeden dat Apple zich met de iPad mini wil richten op het onderwijs.

– Mogelijk gaat de presentatie van de iPad mini gepaard met de introductie van een nieuwe MacBook Pro met een Retina-scherm van 13 inch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content