Apple langzamerhand iets ‘gelijker’

Tim Cook © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Apple gaat iets beter voldoen aan het principe van de ‘equal opportunity’, hoewel de werknemers nog steeds voornamelijk man zijn en blank. Dit blijkt uit het Diversity Report dat Apple deze week heeft gepubliceerd.

In het ideale geval maakt het niet uit of je man of vrouw bent, blank bent of een kleurtje hebt. Maar in de praktijk blijken bij Apple toch vooral blanke mannen te werken. Dat is wel enigszins te verklaren, want die groep brengt nu eenmaal de meeste computertechnici voort. Vrouwen hebben wat minder met technische studies en het is voor een bedrijf als Apple erg moeilijk om voldoende technisch opgeleide vrouwen te vinden.

Diversiteit

In een open brief stelt Apple-baas Tim Cook dat zijn bedrijf een ‘aparte onderneming’ is, met aparte mogelijkheden. ‘En diversiteit speelt daarin een zeer grote rol. Ons personeel moet een afspiegeling van de wereld zijn, net zoals de vele klanten die Apple producten gebruiken dat doe’, aldus Cook. Zijn tekst is terug te lezen op een speciale website.

Vooruitgang

Apple heeft een actief personeelsbeleid uitgestippeld en als gevolg daarvan zijn vorig jaar 11.000 vrouwen aangenomen. Dat is een stijging van 65 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij het aannemen van Afro-Amerikanen deed Apple het beter. Vorig jaar werden 2.200 mensen met een kleurtje aangenomen, een stijging van 50 procent. Tevens werden 2.700 mensen met een Latino-achtergrond op de loonlijst opgenomen. Dit lijkt veel, maar in relatie tot de 110.000 mensen die in totaal bij Apple werken is het nog niet genoeg.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content