‘Apple legt streamingdiensten te veel beperkingen op’

De Europese Commissie vindt dat Apple muziekstreamingdiensten te veel beperkingen oplegt. Dat stelt de Europese concurrentiewaakhond in een aangepaste klacht tegen de iPhone-maker. Met name de eis dat streamingdiensten hun klanten niet in de app mogen attenderen op andere mogelijkheden om een goedkoper abonnement af te sluiten, is volgens de commissie misbruik van marktmacht van Apple.

De Commissie voert al sinds april 2021 een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Apple van zijn dominante machtspositie op de markt van de muziekstreamingdiensten. Het heeft met Apple Music ook een eigen streamingdienst. In een aangepaste aanklacht heeft het de focus nu verfijnd. De Commissie focust zich nu niet langer op de eigenlijke verplichting die het aan ontwikkelaars oplegt om hun muziekstreamingdiensten voor iPhone en iPad via de App Store aan te bieden, maar op de beperkingen die contractueel zijn vastgelegd.

Terwijl het onderzoek nog volop loopt, zegt de Commissie van oordeel te zijn dat de werkwijze die Apple hanteert, ingaat tegen artikel 102 van het Europees verdrag, dat expliciet ‘onbillijke contractuele voorwaarden’ verbiedt. Concreet zegt de Commissie dat het opgelegde verbod om consumenten te informeren over alternatieve, goedkopere streamingdiensten niet nodig is om de App Store op iPhones en iPads te vrijwaren, dat die consumenten uiteindelijk meer dreigen te moeten betalen voor hun muziekstreams en dat het inperken van hun keuzevrijheid de ontwikkelaars zelf schade toebrengt.

Het was het Zweedse Spotify dat enkele jaren geleden klacht tegen Apple indiende. De Commissie legt zichzelf geen deadline op voor het afronden van haar onderzoek. Als ze het bewezen acht dat Apple inderdaad zijn dominante marktpositie heeft misbruikt, kan het aan het bedrijf een boete opleggen die 10 procent bedraagt van zijn jaaromzet.

Partner Content