Apple maakt Europese apps duurder

. © .

Apps die binnen Europa, Canada en Noorwegen worden verkocht bij de App Store worden duurder. De prijswijziging is een gevolg van een Europese btw-maatregel.

Echt helder is Apple op dit moment nog niet. Ontwikkelaars kregen volgens iCulture.nl gisterenavond een mail waarin te lezen stond dat de prijzen in de volgende 36 uur zullen toenemen voor bovenstaande regio’s. Tegelijk komt er een daling in IJsland en een aanpassing in Rusland.

Als reden geeft Apple aan dat het zo in lijn wil zijn met wijzigingen in het btw-systeem en met veranderende wisselkoersen. Voor Rusland kan het zo bijvoorbeeld zichzelf indekken tegen de sterk gedaalde roebel.

Europa wil dat er vanaf dit jaar btw wordt berekend op basis van het land van de koper in plaats van de verkoper. Dat maakt dat je in België voortaan 21 procent betaalt, waar Apple vroeger een lager tarief hanteerde omdat iTunes Europe vanuit Luxemburg opereert. Het is overigens niet het enige technologiebedrijf dat zijn Europese activiteiten bewust vanuit een EU-land met lagere belastingen of soepele wetgeving organiseert.

iCulture vermoedt dat het laagste prijsniveau van 0,89 eurocent verdwijnt en dat een app voortaan minimum 99 eurocent kost. Hoe zich dat vertaalt in de andere huidige prijsniveau’s (1,79 euro, 1,99 euro, 2,69 euro, 3,59 euro, 4,49 euro…) is nog niet duidelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content