Apple maakt Foxconn rijk

Hon Hai Precision Industry, beter bekend als Foxconnn zet een jaarwinst neer van 3,2 miljard dollar. Dat is vooral te danken aan het succes van Apple.

Helemaal onverwacht komen de resultaten niet. Zo zette Apple eerder al een winstcijfer van 40 miljard dollar neer. Het is dus niet onlogisch dat de belangrijkste fabrikant van Apple een stevig graantje meepikt van de succesproducten van het bedrijf.

Gelijk met de jaarcijfers raakt ook bekend dat Foxconn in het vierde kwartaal 1,2 miljard dollar winst maakte. Dat is volgens Bloomberg beter dan wat analisten hadden voorspeld. Het bedrijf slaagde er in om eerder opgedoken productieproblemen met de iPhone 5 weg te werken waardoor de winstmarge in het vierde kwartaal hoger ligt.

Allemansvriend met Apple op kop

Het bedrijf maakt onder meer elektronica voor Cisco, Google, Microsoft, Hewlett-Packard, Nokia, Sony en vele anderen. Maar de bekendste klant van Foxconn is Apple, dat met drie nieuwe iPads en een nieuwe iPhone het bedrijf flink wat werk heeft bezorgd.

Recent nog maakte het bedrijf bekend dat het nog eens vijfduizend werknemers zou aannemen. Tegelijk werkt het aan meer automatisatie door het inzetten van robots.

Werkomstandigheden

Al gaat massaproductie en een grote winst gepaard met een zware keerzijde. Foxconn ligt al jaren onder vuur om zijn slechte en onveilige werkomstandigheden. De verhalen van kinderarbeid, werknemers die worden uitgeput of zelfmoord plegen en werken zonder bescherming met gevaarlijke producten werken zijn amper bij te houden.

Door de commotie rond de werkomstandigheden heeft Apple intussen wel druk uitgeoefend op het bedrijf om de werkomstandigheden te verbeteren.

Foxconn heeft daarop gereageerd met een loonsverhoging en een beperking van het aantal overuren. Psychologische bijstand moet voorkomen dat werknemers een wanhoopsdaad plegen, maar voor de zekerheid heeft het bedrijf sinds een jaar ook netten aan zijn gebouwen hangen. Ondanks de lichte verbeteringen is het vooralsnog interessanter om vandaag aandeelhouder in plaats van werknemer van Foxconn te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content