Apple mag aangepaste App Store-spelregels niet uitstellen van rechter

© Apple

Apple mag een door de rechter opgelegde verandering van zijn App Store-beleid niet uitstellen. Het techbedrijf moest makers van apps vanaf 9 december de mogelijkheid geven om hun gebruikers te laten weten dat ze elders, bijvoorbeeld via een website, goedkopere abonnementen kunnen afsluiten. Apple had om uitstel verzocht omdat het bedrijf in beroep is gegaan, maar vangt nu bot.

De verplichting komt voort uit de rechtszaak van Epic Games tegen Apple. Het softwarebedrijf achter het populaire spel Fortnite vond de regels die Apple voor de App Store hanteert neerkomen op machtsmisbruik. Zo moeten softwaremakers Apple een commissie van 30 procent betalen op iedere transactie via de App Store en zijn ze verplicht om Apples eigen betalingssysteem daarvoor te gebruiken. Ook mogen ze niet wijzen op goedkopere manieren om abonnementen af te sluiten. Veel softwaremakers hanteren een goedkoper tarief buiten de App Store, omdat ze daar geen commissie moeten afdragen.

Uitspraak ‘selectief gelezen’

Volgens de rechter had Apple de uitspraak ‘selectief gelezen’ en negeerde het bedrijf delen van het vonnis waarmee die verplichte verandering werd onderbouwd. De rechter wees het verzoek om uitstel af. Apple kreeg in de zaak tegen Epic overigens in grote lijnen gelijk. De techreus blijft het oneens met de beslissing van de rechter en kondigde aan ook voor het opschorten van de maatregel in beroep te gaan.

Partner Content