Apple moet half miljard dollar ophoesten wegens schending patenten in iTunes

© Reuters

Apple is door een rechtbank in Texas veroordeeld tot het betalen van 532,9 miljoen dollar (470 miljoen euro) aan de patentfirma Smartflash. Apple zou gepatenteerde uitvindingen van die gebruikt hebben in zijn iTunes-software.

Smartflash eiste oorspronkelijk een schadevergoeding van ruim 850 miljoen dollar, terwijl Apple argumenteerde dat het de uitvindingen niet gebruikt heeft, dat de patenten ongeldig zijn en dat de eventuele schade hoogstens 4,5 miljoen dollar bedraagt.

De zaak van Smartflash steunde deels op de voorstelling van zijn technologie, tien jaar geleden, aan een persoon die nu een hoge functie bekleedt bij Apple. Het concern zou de patenten dan ook bewust hebben geschonden, en Smartflash claimde dat het recht heeft op een percentage van de verkoop van Apple-toestellen met iTunes, zoals de iPhone, iPad en Mac-computers.

‘Smartflash maakt geen producten, heeft geen werknemers, creëert geen jobs, heeft geen aanwezigheid in de VS en buit ons patentsysteem uit om te proberen royalty’s te krijgen voor technologie die Apple heeft uitgevonden’, repliceert Applewoordvoerster Kristin Huguet. De iPhonemaker gaat naar alle waarschijnlijkheid in beroep.

Smartflash heeft ook een zaak lopen tegen Samsung. De patentfirma werd in 2000 opgericht door uitvinder Patrick Racz, in een poging om zijn ideeën te commercialiseren. De onderneming doet niet aan productie. De enige activiteit is de verkoop van gebruiksrechten op zeven patenten die tussen 2008 en 2012 werden ingediend.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content